• PRO TV
  • Boala periculoasă care se răspândește înfiorător de repede. Simptomele sunt similare răcelii

Boala periculoasă care se răspândește înfiorător de repede. Simptomele sunt similare răcelii

Boala periculoasă care se răspândește înfiorător de repede. Simptomele sunt similare răcelii

O infecție bacteriană rară, dar periculoasă se răspândește într-un ritm alarmant și riscă să devină o epidemie. Experții în sănătate se străduiesc să identifice cauza acestei creșteri alarmante.

O nouă boală mortală se răspândește rapid în Japonia

Unii experți cred că această creșterea rapidă a numărului de cazuri este în strânsă legătură cu ridicarea restricțiilor impuse în timpul pandemiei de coronavirus.

În Japonia apar tot mai multe cazuri de infectare cu bacteria streptococcus pyogenes. Dacă anul trecut au fost înregistrate 941 de cazuri de sindrom de şoc toxic (STSS), în primele două luni ale anului 2024 au fost deja înregistrate 378 de cazuri de infectare, astfel că experţii anticipează că numărul acestora îl va depăşi pe cel de anul trecut în curând.

Ce este sindromul de șoc toxic streptococic (STSS)

Sindromul de șoc toxic streptococic (STSS) este o boală rară, dar gravă, cauzată de o infecție bacteriană produsă de anumite tulpini de bacteria Streptococcus pyogenes. Această infecție poate afecta diferite părți ale corpului, inclusiv pielea, plămânii, sângele și alte organe. Caracteristicile sindromului de șoc toxic streptococic includ febră înaltă, tensiune arterială scăzută, erupții cutanate, insuficiență multiplă de organe și uneori scurgere rapidă de lichid din vasele de sânge, care poate duce la șoc.

Cea mai dură și potențial letală formă de boală streptococică de tip A are o mortalitate de 30%. Majoritatea cazurilor de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes, cunoscută mai frecvent sub numele de streptococ A. Bacteria este foarte contagioasă, iar simptomele sunt asemănătoare unei răceli.

Primele simptome sunt confundate cu răceala

Streptococul A provocă dureri de gât, în special la copii, și mulți oameni o au fără să știe și nu se îmbolnăvesc. Persoanele în vârstă pot prezenta simptome asemănătoare răcelii, dar, în cazuri rare, simptomele se pot agrava și pot include angină streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită. În cele mai grave cazuri, poate duce la insuficiență și necroză de organe.
Tulpina de grup A duce la mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, scrie The Guardian.

Infecțiile streptococice, precum Covid-19, se răspândesc prin stropi de salivă și contact fizic. Bacteria poate infecta pacienții și prin intermediul rănilor de pe mâini și picioare. Infecțiile cu streptococ A sunt tratate cu antibiotice, dar pacienții cu boala streptococică invazivă mai severă de grup A vor avea probabil nevoie de o combinație de antibiotice și alte medicamente, împreună cu o atenție medicală intensivă.

Foto Imago

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni