• PRO TV
  • (P) Frica de a vorbi în public. Cum depășești glasofobia

(P) Frica de a vorbi în public. Cum depășești glasofobia

(P) Frica de a vorbi în public. Cum depășești glasofobia

Ce faci atunci când toți ochii sunt ațintiți asupra ta? Îți susții discursul cu încredere, încurajat chiar și de cele mai insistente priviri sau renunți și cedezi locul unui coleg mult mai bine pregătit? Dacă te regăsești în a doua categorie, te anunțăm că nu ești singur aici. Frica de a vorbi în public și-a făcut loc, de-a lungul timpului, în inimile multor persoane. Vestea bună este că nu trebuie să te obișnuiești cu ea, ci să o accepți, să o înțelegi, iar mai târziu, să preiei controlul emoțiilor.

Oricât de mult ai încerca să rămâi într-un con de umbră, știi și tu că, în ziua de azi, capacitatea de a comunica oricând și cu oricine, posibilitatea de a-ți exprima gândurile și ideile în mod captivant și relevant sunt doar câteva dintre calitățile oamenilor de succes. În acest articol, vei descoperi cum te poate ajuta un curs de public speaking, dar și care este secretul celor mai buni comunicatori.

Cum se simte frica de a vorbi în public?

Frica de a vorbi în public sau glosofobia poate fi resimțită diferit de fiecare persoană. Totuși, există câteva caracteristici comune, printre care: bătăi accelerate ale inimii, senzație de gât uscat, mâini transpirate, tremur, gânduri amestecate și dorința de a fugi. În unele cazuri apar: amețeala, greața, voma și pierderea echilibrului. Toate aceste stări se instalează din cauza emoțiilor, cele care, în esență sunt bune. E normal să ai emoții. Acestea te fac mai responsabil și mai atent.

Totuși, atunci când depășesc limitele rezonabile, poți fi convins că au preluat controlul discursului tău.

Cum depășești frica de a vorbi în public?

Poți cere oricând ajutorul specialiștilor, fără rețineri și fără teama că vei fi judecat. Doar așa poți vizualiza succesul. Cu ajutorul unui coach poți deveni o versiune mai bună a ta, depășind în cele de urmă glosofobia. Există câteva tehnici care, odată aplicate, te vor conduce pe drumul către eliberarea de emoțiile negative. Printre acestea se numără:

Pregătirea adecvată: Asigură-te că te pregătești foarte bine înainte de a livra un mesaj. Conform specialiștilor, este indicat să exersezi în fața oglinzii de cel puțin 6 ori și să te asiguri că poți acoperi toate întrebările suplimentare.

Controlul gândurilor: În loc să-ți imaginezi cele mai rele scenarii posibile, ai putea să-ți umpli mintea cu gânduri pozitive. Să știi că, de cele mai multe ori, anxietatea apare din cauza gândurilor inutile. Cunoști foarte bine subiectul discursului, ai repetat acasă, ai toate materialele la îndemână, deci totul va fi bine. Zâmbește!

Controlul respirației: Meditația te poate ajuta, atât acasă, când lucrezi la depășirea acestei frici, cât și înainte cu câteva minute de a păși pe scenă. Respiră adânc și concentrează-te pe a-ți elibera gândurile negative!

Caută sprijin: Ne întoarcem la ajutorul specialiștilor. Un curs te poate ajuta enorm, mai ales dacă urmărești, cu atenție, discursurile unui speaker motivațional. Vei învăța că mesajul tău îi poate inspira pe alții și, odată ce ai privilegiul de a ajunge un adevărat model, vei realiza cât de mult contează de fapt propriile tale cuvinte. Prin intermediul programelor de formare, vei primi toate instrumentele necesare depășirii acestor frici interioare, vei primi feedback realist și susținere în a deveni ceea ce nu îți imaginai vreodată – un expert în comunicare.

Poate acum consideri că nu vei reuși, că oricum te-ai obișnuit să rămâi în spate, să-ți păstrezi cuvintele pentru tine și să-i lași pe alții să vorbească. În realitate, oricine are dreptul să-și facă auzite ideile, mai ales când intenția este aceea de a livra un mesaj relevant, sincer și pozitiv. Urmează o călătorie lungă, dar destinația finală este depășirea fricii de a vorbi în public. Ești pregătit?

*Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

 

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni