Duminica, la "Romania, te iubesc!": 200 de km de autostrada s-ar putea construi anual cu banii din contrabanda

Data publicarii: 26 Octombrie 2012
Data actualizare: 26 Octombrie 2012
Cand vine vorba de contrabanda, cea mai activa forma de crima organizata in Romania este cea reprezentata de traficul cu tigari.

Duminica, 28 octombrie, de la 18:00, intr-o noua ancheta de proportii marca Romania, te iubesc! Rares Nastase patrunde intr-un paienjenis periculos, care prejudiciaza anual statul roman cu aproape 300.000.000 de euro. „O ancheta pe larg despre cum e pazita frontiera Romaniei si despre traseul cartuselor de tigari, de la granite pana in piete si in plamanii romanilor.

Drumul tigarilor este dublat de drumul spagilor, iar autoritatile partase la fenomenul contrabandei sunt rar deranjate”, dezvaluie corespondentul stirilor ProTV. „Castigurile fabuloase platesc tacerea autoritatilor, pentru ca traficantii pompeaza bani grei in buzunarele vamesilor si ale politistilor de frontiera”, mai spune Rares. Asa se face ca la frontierele cu Ucraina, Republica Moldova si Serbia, tari care alimenteaza constant piata neagra din Romania, contrabanda cu tigari a ajuns sport national. 

Anul trecut au avut loc descinderi cu elicopterul in vami. Au fost ridicati pentru coruptie aproape toti vamesii si politistii de frontiera angajati. Interventia procurorilor s-a lasat cu zeci de procese si cateva sute de inculpati. Insa niciun nume greu...”, aminteste Rares. Asadar, traficul cu tigari a fost limitat, nu si oprit. Timpul trece, spaima se atenueaza, iar in vami vechile obiceiuri se reiau.

Trecerea tigarilor cu TIR-ul a fost inlocuita, ce-i drept, cu micul trafic din zonele greu accesibile, unde frontiera e mai putin pazita. Sunt actini mici, dar dese -  de la transportul cu carca, la cele cu caii si cu barcile. In opt luni, doar in capturile politistilor se regasesc 8.000 de baxuri, adica 4.000.000 de pachete de tigari, in valoare de 25.000.000 de lei. E insa doar o farama din tot ce ajunge la vanzare in piete”, atentioneaza corespondentul Stirilor ProTv. 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies