Cula Crăsnaru, un monument parte din sufletul românilor, are nevoie de noi! Iată cum o putem salva

Cula Crăsnaru, un monument parte din sufletul românilor, are nevoie de noi! Iată cum o putem salva
Citeste mai mult despre: cula, Cula Crasnaru, monument istoric,
Data publicarii: 08 Martie 2023
Data actualizare: 08 Martie 2023
Vrem să salvăm Cula Crăsnaru!
Suntem pe punctul de a pierde un obiectiv aflat pe lista tentativă UNESCO  și este necesar ca autorităţile, centrale şi locale, să găsească o soluţie comună pentru repunerea în valoare a acestui monument care vorbește despre sufletul românilor. 
 
Cula Crăsnaru este localizată în satul Groşerea, comuna Aninoasa, judeţul Gorj, se află pe coasta unui deal şi pare că are sub oblăduirea ei întregul sat.Din păcate însă, se află într-o avansată stare de degradare: şindrila de lemn şi coloanele care susţin cupola acoperişului sunt distruse, balconul s-a degradat din cauza intemperiilor naturii, uşile şi ferestrele au fost furate, iar tencuiala nu mai există.

 
Construită de Cocoş Crăsnaru, în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, Cula Crăsnaru avea rol de veghe şi de apărare. De-a lungul timpului a suferit modificări: a fost incendiată de turci şi refăcută în anul 1801, de către Barbu Cocoş, fiul ctitorului, iar în 1898, a fost afectată de un puternic trăsnet. După 1951, a fost naţionalizată și a găzduit sediul Sfatului Popular, iar în 1966 a fost reabilitată de către Direcţia Monumentelor Istorice. Cula a fost retrocedată, în 2006, urmaşilor care au lăsat-o să se degradeze. În prezent, este abandonată, după ce a decedat ultimul proprietar.
 
În salvarea acesteia se implică Asociația Monumentum, care își propune să pună în siguranță obiective de patrimoniu importante aflate în stare avansată de degradare.Proiectul merită toată atenția, mai ales în condițiile în care culele sunt printre puţinele construcţii rurale care au rezistat sute de ani. De altfel, acest tip de construcţii este răspândit în înreg spaţiul balcanic.

CUM TE POȚI IMPLICA?

Donează AICI, iar numele tău urmează să fie inscripționat pe o șiță cu care se va acoperi cula.  Dacă donezi minimum 10 EURO, numele tău va ajunge pe ROOF OF FAME! Și vei salva o parte din sufletul unui popor! 

FOTO: ROMÂNIA, TE IUBESC 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!