Reacția jurnalistului PRO TV Ovidiu Oanță după ce ministrul Justiției i-a refuzat acreditarea

Reacția jurnalistului PRO TV Ovidiu Oanță după ce ministrul Justiției i-a refuzat acreditarea
Autor: Dan Brumar
Data: 22 Martie 2019
Jurnalistul Ovidiu Oanță a primit cu stupoare decizia lui Tudorel Toader, care a refuzat să-i semneze acreditarea pe lângă Ministerul Justiției pe anul 2019.

Ovidiu Oanță, care de 17 ani realizează reportaje și anchete bine documentate pe teme care privesc actul de justiție din România, a fost înștiințat de Biroul de Presă al Minsterului Justiției, în cursul zilei de vineri, că cererea s-a de acreditare pe 2019 a fost respinsă. Mesajul sec, transmis jurnalistului, nu explică și motivele acestei decizii neașteptate.

Solicitarea dumneavoastră de acreditare a fost respinsă, în conformitate cu art. 18 alin. 3 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public”, a dezvăluit jurnalistul PRO TV Ovidiu Oanță, pe pagna sa de Facebook.

Acesta a reacționat imediat, considerând decizia ministerului un derapaj de neacceptat.

„Oficial mi s-a comunicat că mi se refuză acreditarea pentru 2019, răspunsul fiind dat, nu în două zile, la cererea din ianuarie, ci la două luni distanţă. În plus, nu mi se comunică explicit în ce fel am afectat activitatea Ministerului Justiţiei. Probabil prin sutele de intrebări pe care i le-am adresat ministrului Justiţiei”, a explicat Ovidiu Oanță.

Corespondentul Știrilor PRO TV a dezvăluit că a fost amenințat de ministrul Justiției că i se va interzice până și accesul în instituție, din cauza întrebărilor incomode. Tudorel Toader i-a acuzat pe jurnaliști că nu respectă normele de conduită și i-a avertizat că va lua măsuri, scrie stirileprotv.ro.

UPDATE: Ministrul Justiției revine asupra deciziei?

Ministrul Tudorel Toader a revenit asupra deciziei și a declarat, pentru HotNews.ro, că „doamna premier m-a rugat să-l reacreditez”. Deocamdată, jurnalistul Ovidiu Oanță nu a fost informat oficial că a fost acreditat pe lângă Ministerul Justiției.

PRO TV a oferit o poziție oficială în urma acestui incident, în care își exprimă regretul pentru modul incorect în care Ministerul Justiției încearcă să îngrădească accesul unor jurnaliști la informațiile oficiale legate de activitatea ministerului. 

“Refuzul oferit de Ministerul Justiției nu conține nici un fel de explicație cu privire la motivul pentru care a fost respinsă cererea de acreditare pentru anul 2019 a jurnalistului Ovidiu Oanță, unul dintre cei mai competenți și experimentați profesioniști din domeniu. Timp de peste 17 ani, Ovidiu a acoperit cu obiectivitate și responsabilitate cele mai importante subiecte din domeniul justitiei. Prin refuzul nejustificat de a-i acorda acreditarea lui Ovidiu şi implicit PRO TV, cea mai urmărită televiune din țară, Ministerul Justiției refuză dreptul românilor de a fi informați corect, obiectiv și bine documentat. Jurnalele Știrile PRO TV înregistrează cea mai mare audiență de pe piața media din România, iar acțiunea Ministerului Justiției nu face decât să îi împiedice pe români să afle informațiile, noutățile și planurile instituției. Vom analiza ce opțiuni avem pentru contestarea acestei decizii.”

Un interviu cu Ovidiu Oanță despre ce înseamnă viața de jurnalist TV, zi de zi pe baricade

Și jurnalista Ionela Arcanu, de la Realitatea TV, a rămas fără acreditare pentru anul 2019. Ministrul Justiției a argumentat retragerea acreditării pe motiv că aceasta nu respectă „regulile de conduită”.
Vezi episoade in intregime pe
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO