• Emisiuni
  • La Măruță
  • "România, arată-ți farfuria" - povestea unui concurs al gusturilor românești! Cătălin Măruță: "E o adevărată bucurie"

"România, arată-ți farfuria" - povestea unui concurs al gusturilor românești! Cătălin Măruță: "E o adevărată bucurie"

"România, arată-ți farfuria" este un concurs ca o călătorie prin cea mai frumoasă Românie: cea a gusturilor.

Corespondenții La Măruță Gabriela Marin și Alexandra Gog ne plimbă prin Moldova gospodinelor și gospodarilor desăvărșiți. Prin Ardealul care-i "fruncea" la rețete. Prin Dobrogea gustoasă, prin Muntenia delicioasă, prin Banatul savuros și prin Crișana delicioasă. Bineînțeles, ajungem alături de ele și în Oltenia unde poate nu chiar tot are praz, dar sigur are gust bun. Și mergem până în Bucovina și Maramureș, de unde parcă nu am mai pleca - așa bună-i mâncarea.

​Rezultatul? Bucurie în farfurie! Așa cum spune și Măruță:

Cătălin Măruță: "Acest traseu gastronomic prin România e o adevărată bucurie. Am descoperit gusturi diverse care au călătorit din generație în generație, oameni muncitori și talentați și o Românie tare gustoasă. Concurenții ne-au readus tuturor amintiri din familiile noastre, ne-am amintit de felul în care găteau bunicile și felul în care arătau mesele cu cei dragi."

​Mâncarea bună înseamnă în România noastră frumoasă dragoste. Mirosul de pâine coaptă de mama, turta de mălai din țăstul bunicii, dulceața la care au contribuit tata sau bunelul și câte și mai câte preparate delicioase - toate se traduc printr-un singur ingredient: iubire. Tocmai de aceea, pentru corespondenții La Măruță care ne-au dezvăluit România gustoasă, experiența a fost plină de lecții, de gust și de frumos.

Alexandra Gog: "Competiția „România, arată-ți farfuria” a fost mai mult decât un concurs între nouă regiuni ale României. A fost o experiență care ne-a purtat în amintirile copilăriei, alături de bunicii sau părinții noștri. Cu toții am intrat în rutina cotidiană și am uitat de rădăcini, locurile în care am crescut sau ne-am petrecut vacantelele de vară, mâncarea mamei sau a bunicii de acasă. Acum au rămas doar o amintire frumoasă, iar odată cu fiecare concurent cred că am reușit să le aducem aminte celor de acasă de mâncarea care le-a marcat copilăria. Așadar, lecția pe care am învățat-o a fost că ne place tuturor modernul, mâncarea încălzită rapid la cuptorul cu microunde după o zi de muncă, un burger comandat pe fugă în pauza de masă, sau cină într-un restaurant de fițe, însă nimic nu se compară cu ostropelul de pui făcut de bunica, turta de mălai la țăst sau dulceață de coji de pepene mâncată direct din ceaun. Cred că tradiția este încă în ADN-ul nostru, oriunde ne aflăm și orice am face, mâncarea tradițională și locurile de care ne leagă cele mai frumoase amintiri ne vor rămâne mereu sădite în suflet."

Gabriela Marin: "Cu proiectul "România, arată-ți farfuria" am trăit una dintre cele mai frumoase experiențe, chiar dacă orele petrecute în mașină, drumurile lungi, bagajele despachetate seara când ajungeam la cazare și împachetate la prima ora a dimineții au fost epuizante, momentul în care vedeam peisaje parcă desprinse din rai, oamenii primitori cu care urma să filmăm, emoția din ochii lor, pasiunea cu care vorbeau despre felul de mâncare pe care îl pregăteau și își aminteau de copilărie, toate acestea au compensat efortul nostru."

"În multe povești spuse m-am regăsit și eu. Mi-am dat seama cât de norocoasă sunt că fac parte din acest proiect și că am avut ocazia să cunosc oameni deosebitit care duc tradiția mai departe. Am învățat că mâncarea nu este doar o sursă de hrană, ci făcută cu pasiune poate crea legături de suflet și poate aduce oamenii împreună într-un mod minunat. Am mai învățat că oricât de vastă și modernă o să fie bucătăria românească, să nu lăsăm în urmă tradiția culinară și să o transmitem și noi mai departe așa cum au făcut și bunicii noștri."

​"România, arată-ți farfuria" aduce pe masă rețete "pitulate" printr-un colț uitat de Românie - cocoroade din Maramureș sau sarmale cu nuci din Ardeal - dar mai ales aduce în suflet motive faine pentru care merită să fim recunoscători că suntem români.

Alexandra Gog: "În această experiență alături de colegii mei am reușit să ajungem în 18 județe, am parcurs mai bine de 6000 de km în aproape 3 săptămâni, ceea ce a fost un record chiar și pentru noi. Pe cât de obositor și greu a fost, pe atât de frumos. Prin prisma jobului am mai străbătut țara în lung și-n lat, însă de data aceasta am văzut-o prin alți ochi. Prin cei ai unui turist care vizitează pentru prima oară România și a rămas fascinat de frumusețile ei."

Gabriela Marin: "Am descoperit multe aspecte ale bucătăriei românești pe care nu le cunoșteam, precum rețete specifice unei anumite regiuni pe care în restul țării nu le vei găși. Acest proiect m-a ajutat să văd cât de bogată și diversă este cultura culinară a României.

Alexandra Gog: "Bucătăria românească reflectă legătura strânsă pe care o avem cu tradițiile, identitatea noastră. Diversitatea regiunilor am revăzut-o și în farfuriile concurenților, mai ales că și în viața lor mâncarea are un rol principal în evenimente sociale și de familie. Mai mult decât atât, nu am menționat în zadar, mai sus, faptul că bucatele noastre tradiționale pot avea și aspecte emoționale, provoacă deseori amintiri și sentimente de apartenență culturală."

Gabriela Marin: "Relația românilor cu mâncarea este puternic legată de identitatea lor. Fie că ești din Maramureș, fie că ești din Banat sau din Muntenia, mâncarea tradițional românească este o modalitate prin care ne conectăm la rădăcinile noastre și ne exprimăm afecțiunea și iubirea față de cei dragi."

Așadar, 18 județe pline de gust și frumusețe, 6 000 de kilometri în lung și în lat, trei săptămâni de filmat și de gătit, o mulțime de rețete și nici nu se mai știe câte farfurii pline ochi cu mâncare bună. Toate acestea puse în doar trei cuvinte extrem de relevante? Greu, dar românul face ceva frumos și gustos din orice:

Alexandra Gog: Tradiție, pasiune și autencitate.
Gabriela Marin:  Tradiție, pasiune, recompense.

​România e frumoasă și, mai presus de toate, România e gustoasă! O ciorbă bună de afumătură nu îți încălzește doar corpul într-o zi friguroasă de iarnă. Îți aduce căldură în inimă. O turtă bună de mălai te transportă imediat în copilărie și un ostropel gustos de pui te face să își amintești pe loc ce înseamnă dragostea și grija.

Finala concursului "România, arată-ți farfuria" se difuzează La Măruță pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, ocrotitorul României. Te invităm la un concurs delicios.

Până atunci, vezi în video atașat, o deliberare gustoasă a juriului la prima semifinală

FOTO: PRO TV - LA MĂRUȚĂ/ ARHIVĂ PERSONALĂ 

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune La Măruță

Articole pentru emisiune La Măruță

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni