• Emisiuni
  • La Măruță
  • Zi de bine, România! După 15 ani în Italia, și-au construit visul tradițional în inima României

Zi de bine, România! După 15 ani în Italia, și-au construit visul tradițional în inima României

De 1 Decembrie, ne ducem în Apuseni, în județul Albă. Mai precis în Glod, un sat din inima Transilvaniei,

Aici, corespondentul La Măruță Cristina Seulean a găsit câteva căsuțe vechi de sute de ani aduse din Maramureș de niște oameni care au muncit 15 ani într-un spital din Italia și timp de mai bine de patru ani au făcut naveta săptămânal între Italia și România pentru a construi, un loc autentic atât pentru sufletul lor, cât și pentru cei dornici să cunoască o Românie autentică.

Aici, în acest sat aflat în Grădina Raiului din Apuseni, cu puțin peste 100 de locuitori, s-au stabilit Dora și Alin Mușat și și-au construit propriul paradis.

ALIN MUȘAT: Din satul asta sunt părinții finului nostru. Am venit în vizită acum 9 ani încât am renunțat la Italia să facem aici ceva pentru sufletul asta. În așa fel încât tradiția să dăinuie.


Și tradiția dăinuie aici așa cum și-au dorit. Cei doi au adus câteva căsuțe vechi de peste 100 de ani din Maramureș pe care le-au așezat răsfirat, așa cum erau casele odinioară, și au creat un spațiu al lor pe care îl împărtășesc cu toți oaspeții dornici să cunoască o Românie autentică.
Pentru acest vis al lor au renunțat la salariile din Italia și la luxul de a trăi în oraș, dar au găsit ceva mult mai de preț. Tradiție și liniște.

Timp de aproape 5 ani au făcut naveta între Italia și România pentru că visul lor să devină realitate, dar a meritat fiecare secundă de muncă și fiecare bănuț cheltuit.


ALIN MUȘAT: De luni până joi lucrăm în sala de operații, vineri dimineață la 4 mă trezeam, la 10 eram la Timișoara, luăm mașină, veneam la Glod, iar Duminică la 12 noaptea mergem iar la Timișoara, dormeam în avion, în autobuz și apoi iar la serviciu. 


În Italia le-au lipsit obiceiurile românești și sentimentul de acasă, așa că au făcut eforturi uriașe că visul lor să prindă contur.

ALIN MUȘAT
Oamenii din sat au zis că suntem nebuni. Voi veniți de la Milano și vreți să stați la Glod unde nu e nimic? Da!


DORA MUȘA: Eu cred și în destin. Așa a vrut Dumnezeu să fie. Există o vorba, știi unde te naști, dar nu știi unde o să mori. Nu ne gândeam că ne vom întoarce. Am adunat lucrurile de mult timp și nu știam de ce. Părinții mei au vândut casă bunicilor și am păstrat lucrurile. Peste ani mi-am dat seama de ce am păstrat lucrurile. Lada de zestre a bunicii cu care a plecat cu care s-a măritat

​Prima casă pe care au adus-o au numit-o ,,primărie". Este casă în care locuiesc ei alături de cei doi copii. Șură este locul pe pe care l-au transformat în punct gastronmic și unde servesc oaspeții cu mâncare pregătită de Dora, iar alte două case renovate și amenajate sunt rezervate turiștilor.


Alte două case sUnt încă în lucru și vor fi și ele transformate  în locuri de cazare pentru musafirii care vor să se bucure de o vacanță în acest loc minunat. Cei doi copii ai lor, Carmen și Alessandro sunt la fel de încântați precum părinții lor de viață la țară. Participa la activitățile din gospodărie, fac excursii alături de oaspeți, se joacă cu animalele și învață obiceiurile locului.

VEDEȚI CEA MAI FRUMOASĂ ROMÂNIE ÎN VIDEO-UL ATAȘAT

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune La Măruță

Articole pentru emisiune La Măruță

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni