• Emisiuni
  • Românii Au Talent!
  • Românii au talent 2023: Eduard Dragu Sălăgean a primit patru de DA de la jurați pentru interpretarea magistrală la pian 

Românii au talent 2023: Eduard Dragu Sălăgean a primit patru de DA de la jurați pentru interpretarea magistrală la pian 

Eduard cântă la pian de la 7 ani și face parte din spectru autist. Ca să îl scoată din lumea lui, Ana, mama lui, i-a cumpărat lui Eduard un pian. În primele 4 luni, el nu a intrat deloc în camera cu pianul,  apoi a început să cânte dintr-o dată piesele auzite prin casă.

Eduard Dragu Sălăgean are 17 ani, este elev la Liceul de Muzică “Tudor Jarda” din Bistrița, secția pian, iar acest instrument a fost parte importantă din terapia lui de recuperare. Mama lui Eduard, Ana Dragu, este psihoterapeut și scriitoare. 

Eduard a fost diagnosticat la un an şi nouă luni cu autism infantil. Pentru ca el să poată merge la şcoală fără însoţitor, alături de alţi copii de vârsta lui, a fost nevoie de şase ani de terapie neîntreruptă, şase ani de perseverenţă şi curaj din partea mamei lui şi a celor apropiaţi, şase ani de luptă pentru dobândirea unor drepturi, într-o ţară în care autismul este doar o dizabilitate dintr-o listă lungă de necunoscute. 

Dincolo de faptul că nu vorbea, Eduard avea un comportament bizar pentru un copil de vârsta lui: stătea ore întregi agăţat de clanţa unei uşi care nu se închidea cum trebuie, nu avea deloc contact vizual cu cei din jurul lui, se legăna, flutura din mâini, îşi ducea mâinile la urechi. 

Eduard are și o soră cu patru ani mai mare, Alexa Dragu, care a ajuns în semifinalele Vocea României. În copilărie, în vacanța de vară, Alexa stătea doar în casă şi avea grijă de fratele ei. Sora întotdeauna l-a apărat pe Eduard, care avea parte de mult bullying. Copiii îl batjocoreau și îi spărgeau mingea atunci când se jucau.

Vezi momentul lui Eduard de la Românii au talent, sezoul 13, în materialul VIDEO de mai sus


Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Românii Au Talent!

Articole pentru emisiune Românii Au Talent!

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni