Screening-ul, esențial pentru prevenirea cancerului de piele

Anca Pavelescu, medic dermatolog, a povestit la Vorbește lumea despre modalitatea prin care se poate preveni cancerul de piele. 

Recomandat pentru identificarea din timp a problemelor este screening-ul anual, în care se verifică existența unor eventuale probleme și se iau în calcul semnele de alarmă:

Ca orice screening, e o modalitate în care putem diagnositica, într-un stadiu extrem de precoce, melanomul. (...) Screening-ul este o întâlnire anuală cu dermatologul și ne folosim de această dermatoscopie digitală. Luăm într-un mod standardizat poze ale corpului și apoi, într-un mod standardizat, la microscop, poze care prezintă interes. În timp, putem să comparăm imaginile macroscopice ale corpului și cele microscopice. Și prin comparare, putem vedea dacă au apărut mici diferențe, care pot însemna cancer de piele.

Medicul a vorbit și despre persoanele cărora li se recomandă acest tip de verificare cu precădere:


Recomand screening celor care au istoric în familie de melanom, care au ten cutanat deschis, au prezența a mai mult de 40 de alunițe, un anumit tip de alunițe e un risc mai mare, arsurile în copilărie, folosirea solarului și atunci sceening-ul este necesar.

Potrivit aceluiași specilist, automonitorizarea se face prin algoritmul ABCDE de precauție suplimentară. Acesta se traduce prin:

A-asimetrie
B-border - margini imprecis delimitate
C-culoare, o aluniță care are două sau mai multe culori e cu risc mai mare
D-diametru mai mare de patru milimetri
E-evoluție

FOTO: CAPTURĂ PRO TV 

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune Vorbește Lumea

Articole pentru emisiune Vorbește Lumea

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni