• PRO TV
  • J.K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", a lansat primul sau roman pentru adulti

J.K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", a lansat primul sau roman pentru adulti

J.K. Rowling, autoarea seriei "Harry Potter", a lansat primul sau roman pentru adulti

"The Casual Vacancy", primul roman pentru adulti al scriitoarei britanice J.K. Rowling, a fost lansat saptamana trecuta in librariile din Marea Britanie.

Romanul "The Casual Vacancy" a fost indelung asteptat de fanii britanici ai scriitoarei, multi dintre acestia luand cu asalt librariile inca de la primele ore ale diminetii.

Noua carte a lui J.K. Rowling nu mai are replicile scurte si nici costumele de magicieni cu care autoarea si-a obisnuit pana acum cititorii, dar a fost lansata cu surle si trambite, ca fiecare dintre volumele din seria "Harry Potter".

Publicata la cinci ani distanta de ultimul volum din saga despre vrajitori, "The Casual Vacancy" este deja numarul unu pe Amazon, iar casa de pariuri William Hill acorda sanse de 2 la 1 noii carti a lui Rowling, despre care spun ca va depasi cu mult vanzarile ultimului volum din seria "Harry Potter" - "Harry Potter and the Deathly Hallows" - care s-a vandut in prima zi de la lansare in 2,6 milioane de copii.

Multi dintre cei care au cumparat, joi, cel mai recent volum semnat de J.K. Rowling sunt fani ai lui Harry Potter care, ca si autoarea, au migrat spre piata literaturii pentru adulti.

Romanul "The Casual Vacancy" prezinta o poveste despre ambitii si rivalitati, care se desfasoara intr-un satuc englezesc imaginar, Pagford. Actiunea se anima atunci cand unul dintre conducatorii localitatii moare subit. Rowling a spus ca a incercat sa adopte o abordare dickensiana a unei povesti de tip saga cu numeroase caractere, din care nu lipsesc sexul, satira si chiar vorbele grele, acestea fiind doar cateva dintre notele prin care noul roman se distinge de celebra serie "Harry Potter".

in ceea ce priveste receptarea criticii, aceasta a fost sensibil diferita. Associated Press aprecia ca textul este o "lectura placuta, solicitanta, plina de emotie, dar care, in cele din urma, face placere", in timp ce The Guardian este mai retinut cu privire la calitatile noului roman, pe care nu l-a considerat "o opera in adevaratul sens al cuvantului, dar care, pana la urma, da semne de inteligenta si chiar, pe alocuri, are pasaje amuzante".

 

De asemenea, critica literara din Statele Unite considera ca este foarte putin probabil ca vreun alt roman al lui J. K Rowling sa mai cunoasca un succes comparabil cu acela obtinut de cartile din seria "Harry Potter", care s-au vandut in peste 450 de milioane de copii in intreaga lume.

 Seria "Harry Potter" este unul dintre cele mai mari succese editoriale. Adaptarea cinematografica a seriei a avut la fel de mare succes, atragand incasari de peste 7 miliarde de dolari.

 

In varsta de 46 de ani, J. K. Rowling, care inainte de a-si publica romanele din seria "Harry Potter" era o mama singura care traia din ajutorul social, are o avere de aproximativ un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes in martie 2011. Totodata, este considerata una dintre cele mai influente femei britanice si a fost distinsa cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri dar si cu Legiunea de Onoare in Franta.

MEDIAFAX

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni