• PRO TV
  • Istoria prieteniei: de la Ahile si Patrocle, la Stan si Bran. Ce inseamna cu adevarat un prieten pe viata

Istoria prieteniei: de la Ahile si Patrocle, la Stan si Bran. Ce inseamna cu adevarat un prieten pe viata

Istoria prieteniei: de la Ahile si Patrocle, la Stan si Bran. Ce inseamna cu adevarat un prieten pe viata

Prieteniile reprezinta o parte importanta din viata oricarui om. Prietenii sunt acei oameni pe care stii ca poti conta atunci cand viata iti ofera lamai. Sunt acei oameni care te sustin chiar si atunci cand toata lumea este impotriva ta. Sunt acei oameni care iti vor face cinste cu un suc sau cu o bere atunci cand ai avut o zi proasta.  

Pe langa aceste definitii scurte, fiecare are propria lui idee asupra a ce inseamna un prieten adevarat.

Daca definitia unanim acceptata este una simpla si descrie prietenia drept o relatie intre doi oameni, istoria ei este una interesanta si mult mai complexa. In timp ce indatoririle si loialitatea au ramas principiile de baza ale prieteniei de-a lungul timpului, modul in care oamenii isi exprima aceste principii a trecut prin schimbari fascinante.

Vedetele ProTV se transforma in mesagerii prieteniei! Andreea Esca, Andi Moisescu sau Celentano te ajuta sa-ti surprinzi prietenii! Intra aici --- > http://friends.protv.ro/In antichitate, oamenii considerau prietenia drept relatia care te putea face sa te simti implinit. Ba mai mult, era vazuta ca fiind mai nobila decat casatoria, intrucat femeile erau considerate a fi inferioare barbatilor la acea vreme.

In aceasta perioada s-a dezvoltat ideea de prietenie eroica, un parteneriat bazat pe incredere si loialitate intre aliatii in razboaie. De exemplu, Ahile si Patrocle au luptat impreuna in Razboiul Troian, insa cand Hector l-a ucis pe Patrocle, Ahile s-a izolat zile intregi, si-a acoperit corpul cu cenusa, iar dupa inmormantare si-a canalizat toata furia si suferinta pe campul de lupta, dornic sa razbune moartea bunului sau prieten.

In secolul 19, prieteniile erau marcate de o puternica legatura emotionala, ce se asemana cu relatiile amoroase, fara a fi considerate, insa, relatii de natura homosexuala. Apelative precum "dragul meu" sau "baiatul meu scump" erau ceva obisnuit, iar barbatii nu evitau sa se tina de mana in public sau sa se sarute pe obraz cand se intalneau.Secolul 20 a marcat sfarsitul demonstratiilor de afectiune intre prieteni. De teama ca lumea ii va eticheta drept gay, barbatii au renuntat la legaturile emotionale si la afectiunea manifestata fizic.

Intra si tu in gasca de 1 milion de prieteni ProTV. Am pregatit o gramada de surprize pentru tine si prietenii tai >>> http://friends.protv.ro/

Revolutia industriala a introdus ideea de competitie intre oameni, iar prietenia a trecut pe plan secund, insa cele doua Razboaie Mondiale i-au reapropiat pe oameni si i-au facut sa descopere din nou puternica legatura a unei prietenii.Astazi, prieteniile dintre oameni sunt reprezentate pretutindeni: in filme, in reclame, devin subiecte de presa si de studiu. De exemplu, cercetarile facute in acest domeniu arata ca oamenii care au cativa prieteni apropiati sunt in general mai fericiti si traiesc mai mult decat cei care au multe cunostinte, dar putini prieteni adevarati.

Cinematografia a explorat prietenia din plin. Este suficient sa ne gandim la celebrul cuplu de prieteni Stan si Bran, la serialul "Prietenii tai", iar filmele "Shawshank Redemption" (Inchisoarea ingerilor), "Thelma si Louise" si animatiile "Wall-E" sau "Ice Age" au devenit celebre datorita modului in care reprezinta prietenia dintre oameni.Principiile de baza ale unei prietenii au ramas aceleasi: loialitate, acceptarea celuilalt asa cum este el, fara a-l judeca, sinceritate si incredere.

Spune-ne si tu: cati prieteni adevarati ai si ce valori pretuiesti cel mai mult intr-o prietenie?

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni