• PRO TV
  • "Nea Marin Miliardar", mai urmarit decat toate cele 200 de filme romanesti facute dupa Revolutie

"Nea Marin Miliardar", mai urmarit decat toate cele 200 de filme romanesti facute dupa Revolutie

"Nea Marin Miliardar", mai urmarit decat toate cele 200 de filme romanesti facute dupa Revolutie

"Cand am descoperit filmul, am descoperit viata". Este marturia maestrului Nicolaescu, care ne-a lasat ca mostenire o avere artistica inestimabila.

Nu rata joi, de la 20:30, pe ProTV - Amza Pellea in "Nea Marin Miliardar".

Cele peste 60 de filme regizate - despre care spunea cu atata mandrie ca sunt copiii sai - vor fi pururi dovada vie a unei vieti pe care si-a dedicat-o in totalitate cinematografiei.

In cei 40 de ani de cariera, Sergiu Nicolaescu a facut peste 60 de filme si a interpretat 35 de roluri memorabile, de la cel al comisarului Moldovan, pana la Mircea cel Batran sau Carol I.

In cateva cuvinte, marele regizor a reusit sa-si zugraveasca propria existenta mai bine ca nimeni altul. Sergiu Nicolaescu a iubit filmul, l-a slujit fara sa puna conditii, iar rasplata a fost pe masura.

Comedia "Nea Marin Miliardar" a fost cel mai vizionat film romanesc din toate timpurile. 14.644.084 de spectatori au platit bilet sa vada pelicula regizata de Nicolaescu, potrivit datelor furnizate de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania. Cu alte cuvinte, peripetiile regretatului Amza Pellea au fost urmarite de mai multi oameni decat toate cele 200 de filme romanesti facute dupa Revolutie.

De fiecare data, maestrul isi aducea aminte cu placere de filmarile de la malul marii.

Talentul si deopotriva sacrificiul regizorului au facut ca trei dintre peliculele sale sa fie clasate intre primele patru productii romanesti, ca numar de spectatori.

Istoria marelui voievod "Mihai Viteazul", pusa in scena de Sergiu Nicolaescu, a fost vizionata in cinematografe de peste 13 milioane de romani si tot cam atatia s-au inghesuit si la prima sa mare productie, din 1967, "Dacii".

Dupa o viata petrecuta pe platouri, maestrul marturisea in urma cu cativa ani ca s-a nascut cu filmul in sange.

Cariera sa prolifica cuprinde peste 60 de lungmetraje, printre cele mai cunoscute fiind "Osanda", "Dacii", "Mihai Viteazul", "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte","Cu mainile curate", "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar", "Ciuleandra", "Mircea", "Orient Express" sau "Supravietuitorul".

A interpretat si roluri antologice, dand viata unor personaje atat de cunoscute. A fost, pe rand, Mircea cel Batran, comisarul Moldovan, Carol I sau Maresalul Averescu.

De-a lungul carierei, actorul, scenaristul si regizorul Nicolaescu a lucrat cu cele mai mari nume ale cinematografiei romanesti - Florin Piersic, Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, Mircea Albulescu, Ion Besoiu, Olga Tudorache, Gheorghe Dinica, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Colea Rautu, Iurie Darie sau Ernest Maftei.

Iar dupa '90 a continuat sa faca cinematografie, insa a facut si pasul catre politica. A fost senator al Romaniei in cinci randuri, aparand din bancile Parlamentului iubirea sa de-o viata: filmul romanesc.

Capodopera sa artistica a primit, inca din timpul vietii, recunoasterea internationala. Peste 1 miliard de spectatori i-au vazut creatiile.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni