• PRO TV
  • Povestea celor 100 de romani care lucreaza la "experimentul secolului": " Traim vremuri extraordinare! "

Povestea celor 100 de romani care lucreaza la "experimentul secolului": " Traim vremuri extraordinare! "

Povestea celor 100 de romani care lucreaza la "experimentul secolului": " Traim vremuri extraordinare! "

Materia intunecata, extradimensiunile si materialele care sa reziste mai bine la radiatii sunt domeniile in care cercetatorii cauta raspunsuri.

Intr-un tunel de 27 de kilometri aflat la 100 de metri sub pamant, cea mai mare masinarie construita vreodata de om incearca sa schimbe stiinta. Acceleratorul de Particule (LHC) de la Geneva a fost repornit acum, dupa doi ani in care cercetatori si ingineri din 100 de tari, inclusiv din Romania, au lucrat cot la cot sa il imbunatateasca.

Dincolo de misterele fizice pe care isi propune sa le rezolve, “un astfel de experiment reuseste sa faca umanitatea sa avanseze cu 10 ani in tehnologie”, spune dr. Sorina Popescu, care conduce una dintre echipele care au contribuit la detectarea bosonului Higgs, o particula pe care cercetatorii au cautat-o timp de jumatate de secol. Descoperirea a fost recompensata cu Premiul Nobel pentru Fizica, acum doi ani.

CITESTE SI: Povestea Aninei, romanca de etnie roma, care a plecat la cersit in Franta. A ajuns sa studieze la Sorbona:

Cat de puternic este acum Acceleratorul de Particule
Prin tunel sunt lansate particule, din doua directii opuse, cu viteze apropiate de cea a luminii. Ele se deplaseaza rapid unele spre altele, apoi se ciocnesc dand nastere unor noi particule, cu o viata extrem de scurta, pe care oamenii de stiinta le studiaza pentru a intelege cum s-a format universul. Prin acest procedeu au reusit sa confirme existenta bosonului Higgs, dar exista inca multe lucruri neclare legate de proprietatile lui.

“Dorim sa gasim raspunsuri chiar si la intrebarile care inca nu au fost formulate”, spune dr. Calin Alexa, care lucreaza la CERN din partea Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei de langa Bucuresti.

Acum ca Acceleratorul a fost imbunatatit, protonii se vor lovi unii de altii cu o energie totala de 13.000 de miliarde de electronvolti, fata de doar 8.000 pana acum. Forta e echivalenta cu cea a unui mar care, aruncat de pe Pamant pe Luna, ar forma un crater de 9,5 km diametru. In subteran, ciocnirile se petrec la -- 270 de grade Celsius.

CITESTE SI: Nesimtirea la volan este, in sfarsit, interzisa prin lege. Ce se va intampla cu cei care-si arunca gunoiul pe geam

Potrivit dr. Alexa, la experimentele de la Geneva lucreaza in jur de 100 de persoane detinatoare de pasaport romanesc. Unii au fost trimisi de universitati straine, in timp ce altii au venit datorita unor programe facute de institutii de la noi, precum Universitatea din Bucuresti, Universitatea Politehnica Bucuresti sau Universitatea de Vest din Timisoara, Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei si Institutul de Stiinte Spatiale.

Multi dintre cercetatorii romani care participa la experimente sunt recunoscuti la nivel mondial si au un volum mare de lucrari publicate. Tara noastra se launda, insa, si cu tineri doctoranzi si chiar cu studenti de geniu. Unul dintre ei, Ciprian Tomoiaga, abia a implinit 22 de ani.

Materia intunecata si extradimensiunile, printre misterele care ar putea fi dezlegate

Senzorii folositi la experimente vor genera un volum mai mare de date fata de acum doi ani, iar oamenii de stiinta spun ca acestea vor fi si mai precise. Informatiile ar trebui sa ii ajute sa confirme sau sa infirme concepte din fizica aflate deocamdata la stadiul de presupuneri.

“Speram sa gasim fenomene fizice noi, fie confirmari ale unor ipoteze teoretice existente, fie fenomene fizice noi care nu sunt inscrise in anvelopa gandirii teoretice actuale”, a declarat dr. Calin Alexa pentru stirileprotv.ro.

“Intr-o prima etapa, intrebarile la care comunitatea stiintifica vrea raspunsuri sunt legate de particula Higgs, caracterizarea acestei particule, posibilitatea de a o masura cu precizie, spinul, paritatea, pe scurt toate caracteristicile unei particule, aceleasi care sunt folosite in a descrie electronul sau protonul. Se vor investiga si alte canale de dezintegrare, canale care deocamdata apartin lumii ‘exotice’ sau putem zice imposibile”, a declarat dr. Sorina Popescu pentru stirileprotv.ro.

Lista lucrurilor de studiat e insa si mai lunga. Cercetatorii ar putea descoperi particule noi, exotice, care nu interactioneaza prin intermediul fortei electromagnetice. Ei spera sa afle lucruri si despre materia intunecata, care reprezinta 73% din totalul de masa-energie al universului. Aceasta nu poate fi observata cu telescopul, pentru ca nu reflecta lumina, insa cercetatorii au dedus ca existenta urmarindu-i efectele gravitationale. Ce este materia intunecata? O idee ar fi ca ea e formata din particule supersimetrice, despre care stim de asemenea destul de putin. Acceleratorul de la Geneva ar putea oferi indicii, in urmatorii ani.

Masinaria din adancurile Genevei va spune daca exista sau nu extradimensiuni. Mai exact, cercetatorii cauta particule a caror viata sa fie imposibila fara existenta acestora extradimensiuni. O alta intrebare pe care si-o pun oamenii de stiinta este de ce in Univers avem acum mult mai multa materie decat antimaterie, pentru ca, la inceputuri, proportiile au fost egale.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni