• PRO TV
  • Cauzele posibile ale incendiului de la Notre Dame. Ce spun anchetatorii

Cauzele posibile ale incendiului de la Notre Dame. Ce spun anchetatorii

Cauzele posibile ale incendiului de la Notre Dame. Ce spun anchetatorii

Primele rezultate ale anchetei demarate după incendiul care a mistuit acoperișul Catedralei Notre Dame din Paris au fost făcute publice.

Anchetatorii au dat publicității primele rezultate ale investigației demarate în luna aprilie. Conform procurorilor francezi, în cazul incendiului de la Notre Dame nu s-au găsit elemente care să ateste existența unei mâini criminale.

Celebrul monument istoric din capitala Franței a fost grav afectat de flăcări la 15 aprilie 2019, în ciuda intervenției a sute de pompieri. 

Ancheta continuă, iar investigatorii analizează celelalte două cauze posibile, un scurt-circuit la instalația electrică și o țigară aprinsă aruncată la întâmplare.

FOTO: Getty Images

Procuratura din Paris a anunțat că a fost deschisă o anchetă judiciară, condusă de trei judecători, pentru „distrugere involuntară cu foc, ca urmare a unor încălcări vădit deliberate ale regulilor de sigutanță sau prin simpla imprudență”. Conform anchetatorilor, orice persoană este suspectată de provocarea incendiului din 15 aprilie.

Citește și: 10 lucruri mai puțin știute despre Nôtre Dame

Incendiul de la Notre Dame – pagube

Acoperișul catedralei pariziene s-a prăbușit la scurt timp după ce a fost cuprins de flăcări. Francezii, dar nu numai ei, au privit cu groază cum un simbol al țării lor se transformă în cenușă, în ciuda eforturilor pompierilor.

Flăcările au pornit în interiorul clădirii și au distrus în întregime turnul-fleșă și o mare parte din acoperiș. Pagubele au fost evaluate la câteva sute de milioane de euro, însă președintele Franței, Emmanuel Macron, a promis că monumentul va fi refăcut.

Incendiul de la Notre Dame – donații însemnate

Celebrități din toată lumea, dar și oameni de rând, au contribuit cu bani pentru efectuarea reparațiilor de care catedrala are nevoie. Până acum, donațiile strânse se ridică la suma de un miliard de euro, sumă suficientă pentru refacerea monumentului.

Citește și: Pamela Anderson, furioasă că banii pentru copiii săraci au fost donați catedralei Notre Dame

Printre bogații lumii care au donat sume importante se numără soțul actriței Salma Hayek, miliardarul Francoise-Henri Pinault (100 de milioane de euro), și miliardarul Bernard Arnault (100 de milioane de euro). 

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a donat 10% din leafa pe trei luni pentru a susține eforturile de refacere a Catedralei Notre Dame.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni