• PRO TV
  • Fostul Rege al Spaniei, Juan Carlos, părăsește țara din cauza unui scandal de corupție

Fostul Rege al Spaniei, Juan Carlos, părăsește țara din cauza unui scandal de corupție

Fostul Rege al Spaniei, Juan Carlos, părăsește țara din cauza unui scandal de corupție

Juan Carlos și-a anunțat fiul, Regele Felipe, că nu mai dorește să trăiască în țara pe care a condus-o vreme de aproape 40 de ani. 

Fostul suveran al Spaniei a decis să părăsească țara și să plece într-un soi de exil, ca urmare a scandalului de corupție care îl vizează. Într-o scrisoare făcută publică de Palatul Zarzuela, Juan Carlos a explicat că vrea să se protejeze de anumite repercusiuni publice „pe care anumite evenimente din trecutul vieții mele private” le generează.

Juan Carlos face referire la scandalul financiar declanșat de Curtea Supremă a Spaniei, care în iunie a anunțat oficial că-l investighează pe fostul monarh, acuzat că ar fi avut o implicare importantă în semnarea unui contract preferețial pentru realizarea unei linii feroviare de mare viteză.

Conform procurorilor spanioli, contractul, în valoare de 8,5 miliarde de dolari, a presupus și o mită de 100 de milioane de dolari, care ar fi ajuns la fostul suveran prin intermediul unei fundații cu sediul în Panama, scrie People.

În urmă cu un an, mi-am exprimat dorința și voința de a nu mai dezvolta activități instituționale. Acum, mânat de convingerea de a oferi cele mai bune servicii spaniolilor, instituțiilor lor și dumneavoastră ca Rege, vă comunic decizia mea de a mă muta, în acest moment, în afara țării”, a explicat fostul suveran.

Actualul Rege al Spaniei, Felipe, a acceptat decizia tatălui cu „recunoștință sinceră”.

Juan Carlos nu a dezvăluit locul în care își va petrece „exilul”, însă apropiați ai Casei Regale susțin că Elveția va fi noua sa casă. Conform procurorilor, banii proveniți din presupusa mită au fost depozitați în băncile elvețiene.

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Pasiunea pentru olărit s-a transformat într-o afacere de familie. Cine este românul care are la loc de cinste o farfurie semnată de Prințul Charles

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni