• PRO TV
  • Ce trebuie să știi despre vaccinurile împotriva noului coronavirus! Câte sunt în ultima fază de testare și când sunt gata

Ce trebuie să știi despre vaccinurile împotriva noului coronavirus! Câte sunt în ultima fază de testare și când sunt gata

Ce trebuie să știi despre vaccinurile împotriva noului coronavirus! Câte sunt în ultima fază de testare și când sunt gata

Cercetătorii din întreaga lume dezvoltă mai mult de 165 de vaccinuri împotriva noului coronavirus, iar 8 vaccinuri sunt deja în ultima fază de testare.

De obicei, vaccinurile necesită ani de cercetare și testare înainte de a ajunge în clinici, dar de data asta oamenii de știință se întrec pentru a produce un vaccin sigur și eficient până anul viitor.

Lucrările au început în ianuarie cu descifrarea genomului SARS-CoV-2. Primele studii privind siguranța vaccinului la oameni au început în martie, dar drumul rămâne incert. Unele încercări vor eșua, iar altele se pot încheia fără un rezultat clar. Dar câțiva pot reuși să stimuleze sistemul imunitar pentru a produce anticorpi eficienți împotriva virusului.



 

Acestea sunt fazele de testare:

TESTARE PRECLINICĂ: Oamenii de știință dau vaccinul la animale, cum ar fi șoareci sau maimuțe, pentru a vedea dacă produce un răspuns imun.

PROBLELE DE SIGURANȚĂ, FAZA 1: Oamenii de știință dau vaccinul unui număr mic de oameni pentru a testa siguranța și dozajul, precum și pentru a confirma că stimulează sistemul imunitar.

PROBLELE EXPANDATE, FAZA 2: Oamenii de știință dau vaccinul la sute de persoane împărțite în grupuri, cum ar fi copiii și vârstnicii, pentru a vedea dacă vaccinul acționează diferitla acestea. Aceste studii testează în continuare siguranța vaccinului și capacitatea de a stimula sistemul imunitar.
 
PROBLEME DE EFICACITATE, FAZA 3: Oamenii de știință dau vaccinul la mii de oameni și așteaptă să vadă câți se infectează, comparativ cu voluntarii care au primit un placebo. Aceste studii pot determina dacă vaccinul protejează împotriva noului coronavirus. În iunie, F.D.A. a spus că un vaccin contra noului coronavirus ar trebui să protejeze cel puțin 50% dintre persoanele vaccinate pentru a fi considerat eficient. În plus, studiile din faza 3 sunt suficient de mari pentru a dezvălui dovezi ale efectelor secundare relativ rare care ar putea fi ratate în studiile anterioare.

FAZA APROBĂRII: Autoritățile de reglementare din fiecare țară examinează rezultatele studiilor și decid dacă aprobă sau nu vaccinul. În timpul unei pandemii, un vaccin poate primi autorizația de utilizare de urgență înainte de a obține aprobarea oficială. După ce un vaccin este autorizat, cercetătorii continuă să monitorizeze persoanele care îl primesc pentru a se asigura că este sigur și eficient.

FAZE COMBINATE: Un alt mod de a accelera dezvoltarea vaccinului este combinarea fazelor. Unele vaccinuri contra noului coronavirus sunt acum în studiile de faza 1/2, de exemplu, în care sunt testate pentru prima dată pe sute de oameni. 


PE PRO TV PLUS PUTEȚI URMĂRI CONCURENȚII DIN FERMA - ORĂȘENI VS SĂTENI



FOTO: SHUTTERSTOCK

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni