• PRO TV
  • (P) Dermatita atopică, de la cauză la tratament

(P) Dermatita atopică, de la cauză la tratament

(P) Dermatita atopică, de la cauză la tratament

Dermatită atopica este o afecțiune cutanata cronică și inflamatorie care se manifestă prin piele uscată și senzație intensă de mâncărime. 

Dermatită atopica mai poartă și denumirea de eczemă, însă acesta este un termen care descrie un grup mai mare de afecțiuni ale pielii. “Dermatită” înseamnă o afecțiune a pielii, în timp ce cuvântul “atopica” se referă la afecțiuni cauzate de reacții alergice.

Fiind o boală atopica, dermatită atopica a fost clasificată în aceeași categorie că rinită alergică (sau febra fanului) și astmul.

Informații despre dermatită atopica la copii și adulți

Dermatită atopica este o afecțiune cutanata care provoacă mâncărime intensă și inrosirea pielii. Cu toate că este mai frecvența în rândul copiilor, această tulburare poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Dermatită atopica este o problema cronică (de lungă durata) și își face apariția în episoade. În plus, poate fi însoțită de rinită alergică sau astm.

Dermatită atopica la copii

Dermatită atopica la copii este caracterizată de o disfuncție la nivelul barierei pielii. Un copil cu dermatită atopica se confruntă cu piele uscată și mâncărimi. În plus, dermatită atopica la copii vine, de obicei, la pachet și cu alergii asociate mediului și alergii alimentare. Dintre copiii cu dermatită atopica, 65% prezintă simptome în primul an de viață, în timp ce 90% dezvoltă semne în primii cinci ani. Jumătate dintre copiii afectați se vindecă între vârstele de 5 și 15 ani. Afecțiunea are și un important factor genetic. Părințîi cu dermatită atopica sunt mai predispuși să aibă copii cu dermatită atopica.

Din păcate, specialiștii nu au descoperit niciun remediu pentru această tulburare cutanata. Există, însă, tratamente și remedii care pot ameliora mancarimile și pot preveni noi episoade. De exemplu, poate fi benefic să eviți săpunurile dure, să-ți hidratezi pielea în mod constant și să aplici creme sau unguente care conțîn substanțe medicamentoase.

Care sunt principalele 5 cauze ale dermatitei atopice?

Cauzele dermatitei atopice nu sunt nici în prezent cunoscute. Afecțiunea nu este contagioasă. Acest lucru înseamnă că erupțiile nu pot fi transmise către alte persoane.

Explicația simplă este că inflamatia este cauzată de prezența a prea multor celule inflamatorii în piele. De asemenea, s-a demonstrat că persoanele cu dermatită atopica au o barieră cutanata afectată în comparație cu pielea normală.

Din cauza barierei cutanate compromise, persoanele cu dermatită atopica au pielea mai uscată. De asemenea, pielea afectată de această tulburare pierde mult mai ușor apă și este mai sensibilă la iritanți. Toate aceste probleme duc la apariția mancarimii și a erupțiilor cutanate roșîi.

Pentru că nu se cunoaște cauza exactă a problemei, fiecare om trebuie să descopere factorii care declanșează apariția simptomelor. Principalii factori declanșatori ai dermatitei atopice sunt iritantii, stresul, alergiile, infecțiile și căldură / transpirația. De reținut însă că, în multe cazuri, aceștia sunt declanșatori care agravează simptomele dermatitei atopice și nu cauzează neapărat boală. Dermatită atopica are și alți factori declanșatori specifici stilului de viață și mediului înconjurător. Printre aceștia se numără:

- vremea rece și uscată

- săpunurile, detergențîi și produsele de curățenie

- dușurile sau băile lungi și fierbinți

- exercițiile fizice intense

- scărpinatul

- contactul cu articolele vestimentare din lână și țesături sintetice

Dermatită atopica – tratamentul recomandat de specialiști

Specialiștii nu au descoperit încă un remediu clar pentru această afecțiune. Cu toate acestea, medicul va prescrie tratamentul potrivit pentru a ameliora disconfortul și mâncărimea. Calmarea pielii reduce, automat, stresul și previne scarpinarea excesivă care provoacă infecțîi ale pielii.

Tratament dermatită atopica

Dermatită atopica poate fi ținută sub control prin câteva metode simple: soluțîi de îngrijire a pielii care nu au nevoie de prescripție medicală, medicamente eliberate pe baza de rețeta și modificări ale stilului de viață.

Cea mai eficientă metodă preventivă este hidratarea pielii pentru că are capacitatea de a îmbunătăți funcția de barieră a pielii. O piele mai sănătoasă se va inflama mai rar și va fi mult mai protejată împotriva alergenilor și iritantilor.

De aceea, cel mai simplu mod de a va hidrata pielea este să faceți dus și să va hrăniți pielea în fiecare zi. Este absolut esențial să aplicați o crema hidratanta la câteva minute după spălare.

Tratament pentru dermatită atopica la sugari

Pentru a trata dermatită atopica la sugari, este necesar să:

- Descoperiți și să evitați lucrurile care îi irită pielea bebelușului

- Lubrifiati pielea bebelușului cu creme, unguente sau uleiuri de baie

- Evitați temperaturile extreme

În cazul în care aceste metode nu ameliorează erupția cutanata sau dacă această pare infectată, este recomandat să mergeți la medicul pediatru. Poate fi nevoie că bebelușul să primească un medicament pe baza de rețeta pentru a trata erupția cutanata sau pentru a combate o infecție. De asemenea, medicul poate să prescrie un antihistaminic oral pentru a calmă mâncărimea și pentru a provoca somnolență, astfel încât cel mic să nu mai aibă parte de disconfort nocturn.

Rilastil Xerolact – remediu în dermatită atopica

RILASTIL XEROLACT ATOPIC - Ulei de spălare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendințe de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritații pH (5,5), indicat pentru spălarea zilnică a pielii foarte uscate a bebelușilor, copiilor și adulților sau pentru pielea fragilă și predispusă la atopie și prurit.

Beneficii:

- Conține sulfactanti delicați care curată blând pielea

- Conține un Complex hidratant pe baza de Sodium Lactate, glicerină, ulei din tărâțe de ovăz și ulei de migdale dulci care oferă o hidratare intensă și hrănește pielea fragilă și iritată

- Are o textura uleioasă care curată delicat pielea, având efect emolient

- Textura uleioasă asigura curățarea în profunzime și calmarea pielii afectată de prurit

- Conține Niacinamide care calmează pielea, având un efect de umplere

- Conține Schisandra Chinensis, o plantă cunoscută pentru efectele sale terapeutice, cu rol de menținere a elasticității pielii

- Nu conține săpun

- Conține parfum fără alergeni

- Testat sub control pediatric

- Are toleranță ridicată, fiind potrivit și pentru pielea sensibilă cu tendința de iritare și pielea atopica

- Testat pentru Nichel, Cobalt, Crom, Paladiu Și Mercur

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni