• PRO TV
  • Sfatul expertului în vinuri: Impresionează-ți prietenii cu vinuri românești speciale

Sfatul expertului în vinuri: Impresionează-ți prietenii cu vinuri românești speciale

Sfatul expertului în vinuri: Impresionează-ți prietenii cu vinuri românești speciale

Experta în vinuri Marinela Ardelean ne oferă câteva sfaturi pentru Sărbători în care să avem la loc de cinste vinurile românești - fie că le punem sub bradul prietenilor sau pe masa de Crăciun a familiei. 

Oferirea unui vin bun de Sărbători s-a reîmpământenit drept obicei în ultimii 20 de ani”, spune Marinela Ardelean, care a încheiat cu succes, recent, un doctorat în promovarea vinului și a brandului de țară. „Din fericire, avem de unde alege și, odată cu lansarea programului Carrefour Deschidem Vinul Românesc, a devenit mai simplu ca niciodată să găsești o selecție de vinuri excelente, alese de specialiști, reprezentative pentru nivelul actual al industriei vinului din România.”

După ce ne-a evocat varietatea oferită de podgoriile din Dealu Mare, Marinela Ardelean ne poartă azi mai la vest pe meleagurile Olteniei, „la unul dintre producătorii care oferă toate tipurile de vin, suficient pentru a satisface orice gust, oricât de pretențios, provenit din legendara regiune a Drăgășaniului, unde s-au născut struguri prețioși, cum ar fi (ați ghicit, nu?) Negru de Drăgășani sau fratele său, Novac.”

E vorba de crama Avincis, ale cărei vii din Drăgășani privesc de sus curgerea maiestuoasă a bătrânului Olt, spre Dunăre. 

Potrivit expertei, Negrul este soiul emblematic al cramei, motiv pentru care este produs în trei variante. „Prima - un pic mai rustică și mai picantă, potrivită pentru grătare, pastrame și tocături (cârnați și sarmale, în primul rând), disponibilă sub eticheta Olt de Vie. A doua, o variantă mai „intelectuală” a soiului, mai matură și mai șlefuită, cu potențial de învechire (dacă supraviețuiește vreo sticlă Sărbătorilor), în colecția premium a cramei, numită simplu Avincis, acest vin fiind mai degrabă potrivit unor steak-uri mai prețioase sau a unor mâncăruri mai complexe, de tip beef Wellington. Pentru pasionații de cupaje de inspirație franceză, găsiți și o versiune de Negru de Drăgășani, Cabernet Sauvignon și Merlot, sub numele de Cuvée Grandiflora, un vin serios și sobru, de savurat pe îndelete, singur sau alături de brânzeturi nobile moi, numai bun de impresionat prietenii cunoscători.”

Dacă prietenii pe care îi cadorisim sau îi strângem în jurul mesei se bucură mai degrabă de un vin alb, crama olteană are ceva și pentru ei. „Am adus vorba de soiuri autohtone și nu putem pomeni Avincis fără să aducem aminte de alt strugure nativ din Drăgășani, tradiționala Crâmpoșie”, spune Marinela Ardelean. „Crâmpoșia însoțește bine răciturile, brânzeturile proaspete și salatele de iarnă, indiferent cât de multă maioneză ar avea... Este un vin vesel și proaspăt, bine echilibrat, cu nuanțe fructate care îl fac potrivit pentru sezon, și pe care în puteți descoperi ca fiind vinul alb din mini-gama Olt de Vie.”

Toate vinurile recomandate de Marinela sunt disponibile în WineSquare online și în magazinele Carrefour.

Articol susținut de Carrefour.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni