• PRO TV
  • Sfatul expertului: cum să potrivești perfect vinul cu mâncarea, de Crăciun

Sfatul expertului: cum să potrivești perfect vinul cu mâncarea, de Crăciun

Sfatul expertului: cum să potrivești perfect vinul cu mâncarea, de Crăciun

De Crăciun pregătim, probabil, cel mai important prânz din an. Reușim, în sfârșit, să strângem familia în jurul mesei și nu facem rabat la niciun efort efort pentru ca totul să iasă impecabil. Experta internațională Marinela Ardelean ne ghidează pas cu pas prin provocarea mesei de Crăciun perfecte.

Pairingul este arta de a asocia vinul cu mâncarea, astfel încât cele două să se pună în valoare reciproc. Marinela Ardelean, deținătoarea unui doctorat în promovarea vinului și a brandului de țară, ne recomandă câteva vinuri cu care să mergem la sigur atunci când le punem lângă mâncărurile tradiționale românești de Crăciun. 

Masa românească tradițională de Crăciun începe cu răciturile, și ele sunt primele pe care le are în vedere Marinela Ardelean: „pentru răcituri (piftii, salate cu maioneză etc.) este nevoie de un vin alb cu o aciditate pronunțată, iar pentru gustările românești merge mereu un soi autohton, așa că o Crâmpoșie selecționată de la Avincis, precum cea din gama Olt de Vie, ar reprezenta o alegere inspirată. Pentru gustările de porc tradiționale – lebăr, tobă și caltaboși – un rosé sprinten va însoți perfect carnea și preparatele din organe, iar Augustin (de la DAVINO) este mereu o garanție pentru asocierile gastronomice”.

Reginei mesei de Crăciun, friptura, trebuie să-i asociem o regină a vinului românesc, după cum arată Marinela Ardelean: „Când vine vremea fripturii de porc la cuptor, o Fetească Neagră maturată în butoaie de stejar este întotdeauna o alegere corectă, iar pentru că acesta este punctul central al mesei, s-ar potrivi un vin superpremium, precum Epiphanie de la Via Viticola sau Hyperion de la The Iconic Estate.”

O provocare în plus a mesei de Crăciun este că gazda trebuie să potrivească vinurile preparatelor pe care le ai pe masă dar trebuie să acopere și gusturile și pretențiile diverse ale oaspeților. „Dacă pregătiți o pastramă și niște cârnați la grătar, le puteți asorta cu un Jirov de la Corcova (Merlot și Cabernet Sauvignon)”, ne sfătuiește experta. 

Deserturilor tradiționale le stă bine însoțite de un vin potrivit, așa că Marinela Ardelean încheie recomandările cu un vin pentru partea cea mai plăcută a mesei: „Pentru a rămâne cu un întreg univers de arome pe papile, o Busuioacă de Bohotin demisec de la Averești, din categoria #ExclusivLaCarrefour, merge perfect alături de cozonaci sau prăjturi de casă.”

Dincolo de calitatea lor și de faptul că se potrivesc atât de bine cu preparatele tipice românești, aceste aceste vinuri mai au un lucru în comun: pot sta foarte bine și sub bradul celor dragi, în seara de Ajun.

Puteți găsi toate vinurile în același loc, în cadrul programului Deschidem Vinul Românesc de la Carrefour, în secțiunea WineSquare pe Carrefour.ro sau le puteți comanda de acasă, prin Bringo.

 

“Articol sustinut de Carrefour


Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

test

test

Publicat

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni