• PRO TV
  • Wine Trips from România | Călătorie inițiatică peste Prut, la Castel Mimi

Wine Trips from România | Călătorie inițiatică peste Prut, la Castel Mimi

Wine Trips from România | Călătorie inițiatică peste Prut, la Castel Mimi

Vinul este oricând un motiv întemeiat să treci Prutul, iar Wine Trips România nu a stat pe gânduri. Al treilea sezon al emisiunii noastre online ne duce pe colinele scăldate în soare din Republica Moldova, în căutarea vinurilor de excepție care fac mare cinste viticultorilor din țara vecină.

Wine Trips from România în Moldova este călătoria pe care ne-am propus să o facem în această toamnă, în est. Somelierul Sergiu Nedelea și invitații săi vor trece Prutul pentru a descoperi nestematele cramelor din Republica Moldova. În primul episod al emisiunii realizate cu sprijinul Wine Trips România, gazdele noastre sunt reprezentanții vinăriei Castel Mimi, una dintre cele mai apreciate din estul Europei.

Episodul este disponibil pe PROTV PLUS și VOYO.

Prima oprire din sezonul 3 este în satul Bulboaca, din raionul Anenii Noi, situat la circa 40 de kilometri depărtare de Chișinău. Așezarea de circa 6.000 de suflete găzduiește Castel Mimi, una dintre cele mai frumoase atracții turistice din Republica Moldova. Crama, care datează din 1893, poartă numele ultimului guvernator al Basarabiei, Constantin Mimi, politician și vinificator de renume. El a fost guvernator al Băncii Naționale a României și comisar al minelor de aur din țara noastră.

În 2015, Castel Mimi a ajuns în top 15 cele mai frumoase vinării din lume, datorită grădinilor, teraselor și peisajului mirific din jurul castelului. Invitata lui Sergiu Nedelea în această călătorie inițiatică peste Prut este soprana Ana Cernicova, aflată pentru prima dată la Castel.

Castel Mimi și mândria soiurilor autohtone

Pivnițele cramei adăpostesc la maturare peste 900 de baricuri cu vin din zece soiuri, ne spune Adrian Trofin, co-proprietar al cramei. Domnia sa ne-a fost ghid în periplul nostru în bogata istorie a locului și ne-a delectat cu o Fetească Neagră din 2020, maturată 320 de zile și servită chiar în cramă. Fiindcă precis nu știați, la Castel Mimi vinurile sunt învechite în baricuri între 6 și 24 de luni. Apoi sunt îmbuteliate în sticle.

La Feteasca Neagră, chiar și baricată, trebuie să-i simți suculența. Mi-a plăcut foarte mult prima înghițitură, mi-a plăcut touche-ul ăsta de fruct”, a spus Sergiu Nedelea.

Pe cele 170 de hectare de vie, familia Trofin a cultivat soiuri locale și internaționale, însă miza cramei este să promoveze vinurile realizate din soiuri autohtone. „Punem accent mai mult pe autohtone, chiar anul viitor vom sădi alte 40 de hectare, pentru a promova ceea ce facem și ne reprezintă pe noi ca țară”, a mărturisit Adrian Trofin.

Viorica de Bulboaca este unul dintre vinurile clasice, autentic moldovenești, emis în ediție limitată de Castel Mimi. Cu o culoare care seamănă cu cea a fânului, vinul are note proaspete de mere verzi, pere și caise coapte. Merge perfect cu fructe de mare și preparate din pește la grătar.

Roseul de Bulboaca impresionează prin metoda de prelucrare. La Castel Mimi, strugurii (din Cabernet Sauvignon și Pinot Noir) nu stau prea mult în contact cu pielița lor, iar fermentarea durează maximum trei ore. Totul pentru a se obține această culoare roz pal.

La roșii, cartea de vizită a cramei este Roșul de Bulboacă, un cupaj remarcabil de Cabernet Sauvignon, Merlot și Malbec. Doar 24.202 sticle din acest vin au fost îmbuteliate, iar cei care au avut acces la el se pot declara norocoși și privilegiați. 

În memoria fondatorului castelului, crama a creat Governor Vinul guvernatorului, un cupaj de Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră și Saperavi. Colecția The Governator include și sortimentele Fetească Neagră (2018), Fume Blanc, Chardonnay & Riesling și First Lady Rose 2020.

Pentru Ana Cernicova a fost o experiență plăcută, la care a visat mereu. Deși e din Chișinău, soprana a vizitat pentru prima dată Castel Mimi. Vedeți mai jos ce a spus la final!


 

Cazare și masă la Castel Mimi

Crama și castelul sunt vizitate anual de peste 30.000 de turiști din toată lumea. Cei care vin aici admiră grădinile castelului, terasele de vară, spațiile pentru picnic și evenimentele culturale organizate de familie. 

Vizitatorii pot să se cazeze la Castel Mimi Boutique Design Hotel, un resort de agrement dotat cu piscină, Spa cu vin și toate serviciile unui stabiliment de cinci stele. Locul de cazare deține un restaurant, unde pot fi comandate unele dintre cele mai distinse preparate fine dining și, desigur, vinurile Cramei Castel Mimi.

Călătoria noastră în patria vinului din Moldova continuă. Rămâneți cu Wine Trips România și o să ajungeți să iubiți vinul. Asta dacă nu o faceți deja.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni