• PRO TV
  • Wine Trips from România | Mileștii Mici, comoara națională a Republicii Moldova

Wine Trips from România | Mileștii Mici, comoara națională a Republicii Moldova

Wine Trips from România | Mileștii Mici, comoara națională a Republicii Moldova

Dacă măreția unei țări s-ar măsura în vin, Republica Moldova ar fi cea mai bogată din lume. După ce treci Prutul și te îndrepți spre Chișinău, vei afla că acest sentiment îi încearcă deja pe cei mai mulți dintre moldoveni. Și cine i-ar putea contrazice? Wine Trips from România a ajuns la Mileștii Mici, comoara națională a Moldovei.

Un om care n-a pășit niciodată într-o cramă va fi de acord că nu există suficiente cuvinte în vocabularul oricărei limbi pentru a descrie experiența trăită la Mileștii Mici. Vestita vinărie din inima Republicii Moldova este depozitara celei mai mari colecții de vinuri din lume și a unei rețele impresionante de galerii subterane. În beciuri, care măsoară 55 km lungime, transportul se poate face cu trenul electric, cu bicicleta sau chiar cu mașina personală.

Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au ajuns în acest paradis subteran și sunt gata să vă împărtășească din tainele uneia dintre cele mai apreciate crame de pe mapamond. Invitata lui Sergiu Nedelea a fost cântăreața și compozitoarea Dianna Rotaru, originară din Republica Moldova. Gazdă primitoare ne-a fost Viorel Garaz, director general al Combinatului de vinuri de calitate Mileștii Mici.

Episodul e disponibil pe PROTV PLUS și VOYO.

Mileștii Mici, labirintul din măruntaiele pământului

Sergiu Nedelea și Dianna Rotaru au fost introduși în universul parcă infinit al celei mai mari colecții de vinuri din lume (1,7 milioane de sticle). În august 2005, Guiness World Records a stabilit că nicăieri pe Pământ nu există atâtea sticle de vin la un loc.

Un vizitator împătimit de vinuri va afla cu plăcere că Mileștii Mici este vinăria cu cele mai multe legende și secrete. Printre cele mai mari taine păstrate este camera secretă, unde au fost pitite, de legea prohibiției inițiată de Mihail Gorbaciov, un număr impresionant de vinuri rare. Toate fac parte azi din patrimoniul de stat și sunt considerate o comoară națională.

Am avut privilegiul de a coborî în aceste beciuri, unde sunt păstrate cele mai de preț vinuri ale cramei, realizate din cupaje de soiuri roșii, maturate cu grijă în butoaie de stejar din Republica Moldova. „Redăm acestor vinuri exact specificul locului, caracterul regiunii în care noi ne aflăm”, dezvăluie Viorel Garaz.

Vinurile de excepție ale cramei Mileștii Mici

Unul dintre cele mai premiate vinuri ale cramei este un spumant brut, numit Moldova de Lux, obținut exclusiv din Riton, un soi autohton omologat la începutul anilor 2000. O altă versiune a acestui spumant este închinată compozitorului George Enescu, născut în Liveni, județul Botoșani.

Ne-am trezit inspirați că ar trebui să avem un vin care să reprezinte cultura neamului nostru”, ne-a lămurit Viorel Garaz. Eticheta acestui vin conține un cod QR, pe care dacă îl scanezi cu telefonul mobil poți asculta Rapsodia Română.

Gama Vintage, o colecție de mare efect, conține 7 vinuri vechi, maturate în butoaie de stejar de la șase luni la câțiva ani. De exemplu, Traminerul de Vintage datează din 1988. După maturare în baricuri, vinul a fost mutat în tancuri metalice, fără a avea contact cu aerul. În sticle a fost turnat abia în 2021, iar un an mai târziu, echipa Wine Trips from România în Moldova s-a putut bucura de prospețimea sa.

Combinatul de vinuri de la Mileștii Mici vinde nu doar vinuri, ci și povești impresionante spuse în jurul unor mese îmbelșugate. Pe lângă galeriile subterane și colecția impresionantă de vinuri, vizitatorii pot rezerva degustări de vinuri și preparate culinare din bucătăria locală. 

Fie că ești turist sau localnic, greu poți refuza un pachet de degustare care pornește de la 350 de lei moldovenești (circa 87 de lei RON) de persoană și ajunge până la 1.700 de lei moldovenești (425 de lei RON) de persoană, tarif care include și vizitarea acestui loc unic și vinuri cadou.

Pentru emisiunea Wine Trips România, vizita la Mileștii Mici a fost o călătorie unică, o descoperire importantă a unui patrimoniu impresionant aflat 420 km distanță de București. Însă, vinul de Republica Moldova și povestea facerii sale anulează în chip miraculos orice distanță fizică.

Vezi VIDEO mai jos!

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni