• PRO TV
  • "Paradisul paraginii", un reportaj semnat de Rareș Năstase, duminică, la România, te iubesc!

"Paradisul paraginii", un reportaj semnat de Rareș Năstase, duminică, la România, te iubesc!

"Paradisul paraginii", un reportaj semnat de Rareș Năstase, duminică, la România, te iubesc!

Noul sezon România, te iubesc! începe duminică, de la ora 18:00. Rareș Năstase este cel care deschide seria investigațiilor și prezintă o anchetă despre realitatea stațiunilor balneare din țară. România deţine o treime din apele termale şi 60% din rezervele de apă minerală ale Europei. 

Avem ape termale și minerale excelente. Avem stațiuni cu potențial balnear extraordinar. Le ignorăm falimentar. Paradisul paraginii, un reportaj de Rareș Năstase, la România, te iubesc!.

„Turismul balnear de la noi se bazează pe biletele acordate prin casele de pensii, dar și prin Ministerul Muncii, pentru cei care sunt membri de sindicat. Nu este un turism de prevenire, cum se întâmplă în țările din Vest. Oamenii ajung la tratament doar când apar problemele serioase, iar dacă nu se încadrează la biletele statului, plătesc din propriul buzunar. Și, atunci, caută să achite cât mai puțin – și la cazare, și la proceduri. „Ieftin și bun” e o raritate prin stațiuni, așa că fostele hoteluri și baze ale statului par încremenite în timp, în lipsa unor modernizări necesare. Dar în aceleași stațiuni găsești paragină și faliment produse de privatizările dubioase, din anii 90, atunci când s-au împărțit activele statului – hoteluri, baze, centre, ștranduri, izvoare”, spune Rareș Năstase.

Din păcate, suntem departe de a avea stațiuni care să prezinte interes mare pentru turiștii din străinătate, deși, cândva, ocupam un loc fruntaș în turismul de sănătate.

„Am rude în Austria care, pentru că lucrează 8 ore zilnic, în picioare, primesc, cu decontare de la stat, două cure de prevenire pe an – sunt sejururi de câte o săptămână la spa și wellness, iar în fiecare dimineață au proceduri terapeutice de urmat cât stau acolo. Dacă merg pe banii statului, dar lipsesc de la aceste proceduri, li se impută costurile acoperite de stat, cu deplasarea și cazarea. Ei îți plătesc și tu te conformezi, adică totul se face în beneficiul cetățeanului. Dar gândiți-vă că austriecii nu au nici pe departe resursele minerale pe care le avem noi, în stațiunile românești”, zice Rareș Năstase.

Emisiunea România, te iubesc! poate fi vizionată duminică, de la 18:00, pe PRO TV și VOYO.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni