• PRO TV
  • (P) Cum să ai grijă de dinții tăi în timpul sarcinii

(P) Cum să ai grijă de dinții tăi în timpul sarcinii

(P) Cum să ai grijă de dinții tăi în timpul sarcinii

Îngrijirea sănătății orale este importantă în orice moment al vieții, însă cu atât mai importantă în timpul sarcinii. Deși multe femei au tendința de a se concentra mai degrabă asupra nutriției și a exercițiilor fizice, sănătatea orală nu trebuie ignorată. O serie de factori, precum modificările hormonale apărute în timpul sarcinii, cât și schimbările obiceiurilor alimentare, pot crește susceptibilitatea de carii dentare și alte afecțiuni orale în timpul sarcinii.

Ce diferă în îngrijirea orală între perioada de dinainte de sarcină și din timpul sarcinii?

În general, îngrijirea dinților în timpul sarcinii este similară cu îngrijirea dinților în orice alt moment al vieții. Cu toate acestea, este important să țineți cont de faptul că modificările hormonale apărute în timpul sarcinii cresc riscul de probleme orale. În consecință, în timpul sarcinii este recomandat să vizitați medicul stomatolog mai des decât de obicei, pentru a identifica din timp eventuale probleme de sănătate orală. 

Îngrijirea dentară, atât în timpul sarcinii, cât și în orice alt moment al vieții, presupune periajul dentar efectuat de două ori pe zi, folosind o pastă de dinți cu fluor și o periuță de dinți cu peri moi. De asemenea, îngrijirea dentară presupune utilizarea aței dentare zilnic, pentru a curăța zonele inaccesibile prin periajul dentar, urmată de clătirea gurii cu apă curată sau apă de gură.

Îngrijirea dinților pentru gravidele cu aparat dentar 

Dacă aveți un aparat dentar, ar trebui să continuați să îl purtați și să vă spălați dinții și aparatul dentar de două ori pe zi, potrivit indicațiilor oferite de către medicul stomatolog. În cazul în care aveți probleme cu igiena orală, ar trebui să consultați medicul stomatolog, pentru a primi recomandări specifice.

Tratamentele cosmetice în timpul sarcinii: recomandate sau nu?

În timpul sarcinii, puteți decide să vă îmbunătățiți aspectul dinților prin proceduri cosmetice, cum ar fi fatete dentare. Cu toate acestea, ar trebui să discutați cu medicul stomatolog înainte de a începe orice tratament cosmetic. În general, tratamentele cosmetice stomatologice nu sunt pe deplin recomandate în timpul sarcinii, deoarece nu există suficiente studii care să demonstreze siguranța lor.

În cazul în care suferiți de complicații medicale preexistente sau de afecțiuni dentare severe, cât și dacă sarcina este considerată una cu risc ridicat, anumite tratamente cosmetice, cât și tratamentele stomatologice, precum un tratament endodontic sau o extracție dentară, pot fi contraindicate în timpul sarcinii sau pot necesita o abordare mai precaută.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni