• PRO TV
  • (P) TOP 5 piese de mobilier pentru cabinetul medical de care sigur ai nevoie

(P) TOP 5 piese de mobilier pentru cabinetul medical de care sigur ai nevoie

(P) TOP 5 piese de mobilier pentru cabinetul medical de care sigur ai nevoie

Designul unui cabinet medical corect amenajat ar trebui să răspundă unor criterii ce țin de funcționalitate, respectarea normelor în vigoare și estetică, astfel încât personalul medical și pacienții să se simtă confortabil și relaxat. Tocmai de aceea, mobilierul din cabinetul medical, culorile și sistemul de iluminat transformă de multe ori un spațiu rece, într-un loc calm și plăcut.

Într-adevăr, spațiile proiectate cu atenție vor stimula eficiența operațiunilor, dar la fel de important pot spori senzațiile de calm și siguranță ale pacienților. Combinația acestor două abordări pentru designul unui cabinet medical, cea funcțională și cea emoțională, este ceea ce creează un cabinet medical ideal.

Găsirea pieselor de mobilier pentru un cabinet medical nu este atât de dificilă dacă ții cont de câteva aspecte. Descoperă în continuare cum planifici eficient spațiul, care sunt normele legale, precum și ce piese de mobilier standard e nevoie să bifezi. 

Cum planifici spațiul dintr-un cabinet medical

Confortul pacientului trebuie prioritizat indiferent de tipul de cabinet medical, fie că vorbim de cel al unui medic pediatru, stomatolog sau de familie. De exemplu, cabinetul unui medic de familie este vizitat în fiecare zi de pacienți de toate vârstele, inclusiv copii. 

Astfel, pentru ca actul medical să se desfășoare corespunzător și pacienții să se simtă bine, se vor alege piese de mobilier potrivite pentru orice pacient. Dar, la fel ca orice unitate medico-sanitară, și cabinetul medical trebuie să conțină anumite caracteristici: 

  • Să fie bine iluminat
  • Să fie dotat cu mobilier și echipamente specifice
  • Să aibă finisaje ușor de curățat și dezinfectat.

Pentru aspectul curățeniei și igienei, Dacca oferă soluții pentru amenajarea cabinetelor medicale cu tapet și pardoseală cu proprietăți antibacteriene, rezistente la acțiunea compușilor chimici folosiți în mediul sanitar pentru prevenirea și eliminarea bacteriilor.

Totodată, cadrele medicale au nevoie de spații bine organizate, astfel încât să aibă mereu la îndemână instrumentarul, medicamentele și diferite obiecte folosite în timpul consultațiilor. 

Care sunt normele de amenajare a cabinetelor medicale

În momentul în care cauți mobilier pentru cabinet medical trebuie să ții cont de normele legale privind amenajarea acestuia:

  • Cabinetul medical are în general o sală de așteptare, un grup sanitar, o sală de tratamente, un cabinet de consultații propriu-zis, precum și spații de depozitare.
  • Sala de așteptare se amenajează astfel încât fiecare loc de ședere să aibă suprafața minimă de 1/1,5 m²/persoană (în cazul cabinetelor pentru adulți) sau 1,5/2 m²/persoană (în cazul cabinetelor de pediatrie).
  • Atât cabinetul de consultații, cât și sala de tratamente, au o suprafață minimă de 9 m²/persoană fiecare și sunt dotate cu chiuvetă racordată la apă caldă și rece.
  • Pardoseala, pereții, tavanele și zonele de lucru sunt lavabile, rezistente la dezinfectare, la acțiunea acizilor (dacă e cazul) și fără suprafețe care rețin praf. 
  • Cabinetele unde au loc prelevări de fluide biologice au o încăpere separată destinată acestei activități, dotată cu mobilier adecvat, sursă de apă și racord la sistemul de canalizare.

Ce mobilier ar trebui să conțină cabinetul medical

Dotarea minimă obligatorie a cabinetelor medicale include un număr de piese de mobilier medical în funcție de specialitate. În general, piesele de mobilier pentru cabinetul medical sunt:

  • Masă și scaune

Sunt piesele de bază de mobilier pentru un cabinet medical, indiferent de specializare, și nu mai au poate nevoie de nicio explicație. Masa este utilă pentru medic pentru a-și plasa laptopul și documentele necesare în discuția cu pacientul. Și la fel ca și scaunele trebuie să fie confecționate din materiale care pot fi ușor igienizate. 

  • Canapeaua de examinare

În categoria de mobilier cabinet medical se încadrează de asemenea canapeaua de examinare, indispensabilă pentru consultarea pacienților. Fiecare dintre acestea trebuie alese în funcție de criterii precum ergonomia și calitatea, care vor asigura o investiție pe termen lung. Calitatea mobilierului reflectă dorința de a oferi pacienților un cadru plăcut și sigur chiar și atunci când se află la medic.

  • Dulapul pentru medicamente

Dulapul pentru medicamente din metal sau plastic este necesar pentru depozitarea instrumentarului sau medicamentelor. Este recomandat să fie dotat cu uși care se pot încuia pentru a preveni sustragerea medicamentelor de persoane neavizate.

  • Masă pentru instrumentar

Mesele pentru instrumentar din inox sau material plastic ușor de curățat și dezinfectat sunt de preferat. Sunt durabile, nu oxidează și nu se deteriorează din cauza substanțelor folosite la dezinfecție. Pot fi mobile, cu blat detașabil și înălțime reglabilă, pentru a oferi confort personalului medical în timpul procedurilor. 

  • Paravane 

Paravanele oferă intimitate pacienților, un aspect esențial pentru confortul lor. Confecționate din materiale ușor de igienizat, acestea sunt o piesă de mobilier pentru cabinetele medicale din multiple specializări, cu precădere în ecografie, dermatologie sau obstetrică-ginecologie. 

Pe lângă aceste piese de mobilier pentru cabinet medical, tapetul și pardoselile recomandate pentru amenajarea spațiilor medicale, spitalelor și clinici sau centrelor de îngrijire sunt cele cu proprietăți antibacteriene, rezistente la acțiunea compușilor chimici folosiți în mediul sanitar pentru prevenirea și eliminarea bacteriilor. 

Dacă urmează să îți amenajezi un cabinet medical, achiziționează produse de calitate, care să reziste traficului și utilizării intense. Astfel, te asiguri că produsele sunt rezistente și se ridică la standardul de calitate așteptat.

DACCA este pregătită cu soluții moderne de design interior și amenajare cabinete medicale, de la pardoseli speciale și mobilier antimicrobian, la soluții pentru pereți adaptate celor mai exigente criterii de igienă și siguranță.

Gallery

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni