• PRO TV
  • (P) Afecțiuni frecvente ale sânului

(P) Afecțiuni frecvente ale sânului

(P) Afecțiuni frecvente ale sânului

Deși creează o anxietate ridicată, problemele care apar la nivelul sânului se dovedesc a fi de cele mai multe ori benigne. Cu toate acestea, orice modificare pe care o resimțiți la palpare trebuie investigată, pentru a exclude un diagnostic grav. Chiar și în acest caz, tratată la timp, afecțiunea se poate vindeca mai ușor.

Afecțiunile sânului pot fi încadrate în două categorii: afecțiuni maligne sau benigne. Afecțiunile maligne se referă la cancer, în timp ce afecțiunile benigne definesc boli de origine necanceroasă. Iată care sunt acestea.

Află tot ce trebuie să știi despre cancerul mamar.

Afecțiunile benigne ale sânului

Afecțiunile benigne ale sânului sunt des întâlnite în rândul femeilor. Uneori, acestea pot fi determinate de dereglări hormonale și pot dispărea de la sine.

Iată câteva dintre principalele afecțiuni benigne des întâlnite la femei:

Chisturile mamare;

Mastoza fibrochistică;

Fibroadenomul;

Nodulii mamari;

Ectazia ductelor mamare;

Mastita;

Diverse modificări ale structurii glandei mamare asociate cu alăptarea.

Formațiunile benigne ale sânului sunt diagnosticate ecografic, de multe ori fiind necesară o evaluare a gradului de risc. Aceasta se realizează prin sonoelastografie, o investigație imagistică similară ecografiei care poate oferi un scor BI-RADS (Breast Imaging - Reporting and Database System) de la 0 la 6. Formațiunile benigne au în general un cor de 0-2.

Afecțiunile maligne ale sânului

Atunci când vorbim despre afecțiuni maligne, ne referim la afecțiuni oncologice, respectiv cancer. Cancerul mamar sau cancerul la sân este o afecțiune gravă, care atunci când prezintă simptome se află deja într-un stadiu de evoluție avansat. De aceea, specialiștii recomandă screeningul anual de prevenție pentru cancerul mamar, ce constă în efectuarea unui consult și al unei ecografii/mamografii, în funcție de vârstă.

Iată câteva dintre principalele tipuri de tumori maligne care pot apărea la nivelul sânului:

Angiosarcomul:

Carcinomul adenoid chistic/tubular/lobular (in situ sau invaziv)

Adenomul lactant;

Boala Paget;

Metastaza ganglionară;

Carcinomul ductal in situ/invaziv

Tumora Phyllodes;

Adenoza scleroasă;

Carcinomul medular;

Papilomul intraductal/metaplastic;

Carcinomul papilar;

Mastita malignă.

Tratamentul cancerului mamar a evoluat cu timpul. Efectul medicamentelor utilizate în chimioterapie este mult mai eficient iar metodele chirurgicale mult mai puțin invazive. Cât despre radioterapie, aceasta a evoluat, de asemenea, având o eficiență excelentă atunci când este utilizată în completarea tratamentului conservator.

Află totul despre tratamentul chirurgical al cancerului mamar.

În ceea ce privește diagnosticul, în zilele noastre cancerul mamar poate fi depistat în stadii incipiente, când leziunea are dimensiuni infra-clinice.

Așadar, succesul tratamentului cancerului mamar stă în primul rând în grija pentru care o avem fiecare pentru propria sănătate. Menținerea unui stil de viață sănătos, precum și efectuarea screeningului de prevenție așa cum recomandă medicii specialiști sunt cheia sănătății și stării de bine.

Acest articol vă este oferit de Institutul Sânului.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni