• PRO TV
  • Wine Trips România, sezonul 4 | Crama Vinalia, pe urmele conceptului „vins de garage” la Conacul din Ceptura

Wine Trips România, sezonul 4 | Crama Vinalia, pe urmele conceptului „vins de garage” la Conacul din Ceptura

Wine Trips România, sezonul 4 | Crama Vinalia, pe urmele conceptului „vins de garage” la Conacul din Ceptura

O cramă cu totul specială se află la o aruncătură de băț de București și dacă nu i-ai trecut încă pragul... e cazul s-o faci. Vinalia - Conacul din Ceptura are deja o sumedenie de povești demne de dat mai departe, în ciuda vârstei sale fragede. Wine Trips România a poposit la Ceptura de Jos, județul Prahova.

Satul Ceptura de Jos e situat strategic pe DN1b, între Ploiești și Buzău, în vestita podgorie Dealu Mare. Spunem strategic fiindcă este o veritabilă ispită aflată la confluența a două domenii viticole renumite: Urlați și Tohani. Aici, din 2008, Tiberiu Bardan și-a zis că trebuie să facă vin, dar nu orice fel de vin, și să ofere experiențe turistice, dar nu orice experiențe turistice.

Gallery

Wine Trips România și somelierul Sergiu Nedelea au ajuns la Vinalia - Conacul din Ceptura cu multe întrebări, dar au plecat cu multe certitudini. Invitata de azi a fost comendianta Anisia Gafton, care și-a îmbunătățit cunoștințele despre facerea vinului și a descoperit noi licori perfecte pentru ieșirile în oraș cu fetele.

Vinalia, numele tău e sărbătoare!

Tiberiu Bardan, proprietarul domeniului Vinalia, a deschis afacerea cu gândul de a oferi amatorilor de vin o poveste de neuitat. Micuța cramă din Prahova a primit numele Vinalia, amintind de sărbătorile recoltei din Imperiul Roman: Vinalia Urbană, când primăvara se gustau vinurile din recolta de toamnă, și Vinalia Rustică, marcată de culesul de toamnă și prepararea vinului.

Însă Vinalia - Conacul din Ceptura mai are niște înaintași de seamă, garagiștii - grupul vinificatorilor din zona Bordeaux care dețin suprafețe mici de vie și care au dezvoltat noi vinuri, stârnind antipatia producătorilor tradiționali.

Cele mai multe vinării de garaj produc cantități mici de vin (câteva zeci de mii de sticle pe an), însă licorile dezvoltate aici sunt mai îndrăznețe. La fel este și Cuvee Garagiste de Vinalia, un vin roșu sec din Fetească Neagră (45%), Cabernet Sauvignon (33%), Merlot (17%) și Syraz (5%), maturat 12 luni în baric de stejar românesc.

 

Vinurile albe ale cramei au primit nume poetice, inspirate de filosofia francezului Jean Lefèvre d'Ormesson: Tămâioasa Românescă de Vinalia este Beatitudine, iar Sauvignon Blanc este Serenitate. Feteasca Neagră este Miracol, iar Tămadă este numele dat unui asamblaj de Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot și Syrah.

Toate astea m-au inspirat și am zis că e bine să le transmitem mai departe”, spune Tiberiu Bardan.

În cadrul rubricii Wine Tips, Anisia Gafton a vrut să știe ce fel de vin e potrivit să bei la piscină. Vezi răspunsul lui Sergiu Nedelea mai jos!

 

Enoturism la Vinalia

Vinalia - Conacul din Ceptura propune sesiuni de degustare de vin care au loc la cramă, cu rezervare prealabilă. Fidel conceptului de turism oenologic (enoturism), Tiberiu Bardan și-a propus să le dea pasionaților de vin motive întemeiate să se abată de la Valea Prahovei și să apuce pe drumul vinului, la Ceptura.

De aceea, la Vinalia te poți și caza peste noapte. Conacul are 22 de camere, single sau duble, cu o capacitate de 40-45 de locuri. Restaurantul propriu găzduiește ospețe rafinate, special create pentru gurmanzi. Piscină, locuri de joacă și salon de evenimente - toate pentru confortul fiecăruia. Din magazinul de vinuri poți cumpăra sticle de vin pentru acasă, la preț de producător. Ăsta, da răsfăț!

Rămâneți în continure cu Wine Trips România pentru a descoperi noi crame demne de vizitat în România!

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni