• PRO TV
  • Tu ai supraviețui unei apocalipse zombie? Descoperirea sumbră a oamenilor de știință

Tu ai supraviețui unei apocalipse zombie? Descoperirea sumbră a oamenilor de știință

Tu ai supraviețui unei apocalipse zombie? Descoperirea sumbră a oamenilor de știință

De la ”The Walking Dead” la ”The Last of Us”, apocalipsa zombie este înfățișată în fel și chip în producțiile pentru micile sau marile ecrane. Dar ce s-ar întâmpla cu adevărat dacă zombie ar cuceri lumea reală?

Într-un studiu recent, cercetătorii de la Aalto University și-au propus să afle răspunsul la această întrebare, iar rezultatele sunt înspăimântătoare.
Simulările făcute de aceștia arată că dacă un singur zombie ar apărea în Helsinki, ar exista o fereastră de doar șapte ore în care capitala să intre în carantină - sau să omoare zombie-ul.
În caz contrar, armata de zombie ”ar domina, inevitabil, țara”, spune echipa de oameni de știință.

În studiu, se investighează și cum s-ar răspândi infectarea zombie în Finlanda. Echipa a adăugat în simulări oameni și zombie care se perindă prin țară, atât prin orașe cât și în mediul rural.

Profesorul Lauri Viitasaari a fost responsabil de modelul matematic: ”Care este probabilitatea ca un om să învingă într-o confruntare cu un zombie? Problema e că mergem pe bâjbâite aici, pentru că datele reale în această chestiune sunt sever limitate”.

Modelul matematic arată însă că o pandemie zombie s-ar instala foarte repede, un singur zombie în Helsinki ar fi de ajuns să infecteze un oraș întreg.

”Nu ar trebui să mi se pară surprinzător, dar am fost surprinsă de cât de repede ar trebui să intervenim ca să ținem populația în viață”, spune și Pauliina Ilmonen, care a condus studiul.

Pe lângă Finlanda, modelul ar putea fi adaptat pentru a simula epidemii în alte țări, spun cercetătorii.

Foto: Profimedia

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni