• PRO TV
  • Klaus Iohannis a răspuns în doi peri la întrebarea referitoare la costurile deplasărilor sale în Africa

Klaus Iohannis a răspuns în doi peri la întrebarea referitoare la costurile deplasărilor sale în Africa

Klaus Iohannis a răspuns în doi peri la întrebarea referitoare la costurile deplasărilor sale în Africa
Sursa: Getty Images

Zeci de mii de români i-au cerut președintelui Klaus Iohannis, într-o petiție, să facă publice cheltuielile Administrației Prezidențiale cu deplasările în turneul african din luna noiembrie. Șeful statului a oferit, prin intermediul biroului de presă, un răspuns laconic.

Se rezolvă, dar nu se poate, cam așa sună mesajul transmis de șeful statului la întrebarea privind costurile deplasării sale în Africa, din luna noiembrie a acestui an. Klaus Iohannis a răspuns unei întrebări pertinente venite din partea jurnaliștilor de la Libertatea, redacție care și-a trimis un reporter în Capul Verde în perioada în care Klaus Iohannis se afla în vizită în țara africană.

Turneul african a costat Administrația Prezidențială bani publici, însă șeful statului s-a ferit atunci să facă lumină în acest caz. Acum, conform ziarului, Klaus Iohannis a transmis un răspuns, prin intermediul biroului de presă.

Turneul afican: răspunsul oficial al președintelui Klaus Iohannis

De ce nu faceți publice cheltuielile deplasărilor dumneavoastră, dacă credeți în maturitatea cetățenilor români de a cântări ei aceste cheltuieli?”, a fost solicitarea jurnalistului român. Răspunsul a venit, conform ziarului Libertatea, „la mai puțin de o lună” de la finalul turneului în țările africane.

Informațiile referitoare la organizarea și desfășurarea zborurilor speciale intră sub incidența legislației naționale din domeniul protecției informațiilor clasificate, context în care contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conțin date și informații clasificate, în integralitate”, se arată în răspunsul oficial transmis de Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis în vizită oficială în Kenya  |  FOTO:  Administrația Prezidențială

Potrivit biroului de presă, românii pot consulta oricând bugetul anual al Administrației Prezidențiale, pe pagina web oficială a instituției. Cu toate acestea, nimeni nu poate aprecia câți bani publici s-au cheltuit pentru vizita de 10 zile efectuată de președinte în țările africane.

Între timp, românii i-au dat note președintelui Klaus Iohannis după cele două mandate la Cotroceni, iar media generală nu este de trecere. Președintele, care se află la al doilea mandat, nu mai poate candida la alegerile prezidențiale din 2024. Alții sunt, acum, favoriții la prima funcție în stat. În urma unui sondaj recent, românii au dezvăluit pe cine ar vota, în locul lui Klaus Iohannis, la alegerile de anul viitor.

Președintele Klaus Iohannis, primit de președintele Senegalului, Macky Sall  |  FOTO:  Administrația Prezidențială

Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african. Avem o nouă strategie față de Africa și ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa. Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și dacă vreți să fiu foarte concentrat: prin acest turneu am repus România pe radarul african.

Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa”, spunea, în luna noiembrie, Klaus Iohannis.

Foto: Getty Images

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni