• PRO TV
  • Pe cine ar vota românii la alegerile prezidențiale 2024, în locul lui Klaus Iohannis - sondaj

Pe cine ar vota românii la alegerile prezidențiale 2024, în locul lui Klaus Iohannis - sondaj

Pe cine ar vota românii la alegerile prezidențiale 2024, în locul lui Klaus Iohannis - sondaj

Alegerile prezidențiale 2024 bat la ușă, iar principalele partide politice își fac calcule în desemnarea candidaților pentru Palatul Cotroceni. Un sondaj realizat de INSCOP Research arată care este intenția de vot pentru viitoarele alegeri și cine sunt favoriții la postul ocupat acum de Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis nu va mai fi președintele României din toamna anului viitor, când sunt programate alegerile prezidențiale. Liderii principalelor partide politice se bat pentru voturile puse în joc pentru cursa spre Palatul Cotroceni, însă planurile lor pot fi date peste cap de un candidat independent.

Gallery

INSCOP Research a realizat un sondaj, la cererea News.ro, în care a testat intenția de vot cu un an înainte de alegerile prezidențiale 2024, iar rezultatele ar putea fi surprinzătoare pentru unii. Dacă duminica viitoare ar fi chemați la urne, românii l-ar alege pe Mircea Geoană la președinție, cu 26,2% din voturile exprimate, arată sondajul. Pe celelalte locuri se află, în ordine, Marcel Ciolacu (20,8% din voturi), Diana Șoșoacă (14,4% din voturi), George Simion (14% din voturi) și Nicolae Ciucă (12,1% din voturi).

Un al doilea scenariu, care a luat în calcul doar liderii partidelor politice - deci fără Mircea Geoană - îl găsește pe Marcel Ciolacu (PSD) pe prima poziție în intenția de vot, cu 27,4% din voturi. Vezi graficul mai jos!

​Între timp, românii i-au dat note președintelui Klaus Iohannis după cele două mandate la Cotroceni, iar media nu e de trecere. Se pare că deplasările efectuate de șeful statului în afară țării, pe final de mandat, i-au scandalizat pe mulți români.

Pentru plimbările în afară are note mari, iar pentru nevoile acestui popor - nota 2. Nu l-a interesat de noi absolut, a fost absent total, să-și termine mandatul și să mănânce o pensie liniștit, asta îi doresc”, a comentat cineva pe Facebook.

Datele sondajului au fost culese în perioada 20 – 27 noiembrie 2023. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.

Comparativ cu luna septembrie, observăm ușoare creșteri ale intenției de vot pentru Mircea Geoană, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, dar și o creștere mai mare în cazul Dianei Șoșoacă, evoluție care se corelează cu scăderea intenției de vot pentru George Simion. Practic, la fel ca și în cazul votului pentru partidele politice se observă faptul că Diana Șoșoacă și George Simion concurează pe același segment de votanți, ceea ce înseamnă că o creștere a unuia determină automat scăderea intenției de vot pentru celălalt”, a declarat Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Fotografii: Agerpres/Getty Images

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni