• PRO TV
  • Familia lui Alexei Navalnîi, mari probleme cu câteva ore înainte de înmormântare: "Nu pot fi excluse arestările"

Familia lui Alexei Navalnîi, mari probleme cu câteva ore înainte de înmormântare: "Nu pot fi excluse arestările"

Familia lui Alexei Navalnîi, mari probleme cu câteva ore înainte de înmormântare: "Nu pot fi excluse arestările"

Alexei Navalnîi urmează să fie înmormântat astăzi, 1 martie, însă familia opozantului rus se confruntă cu mari probleme cu câteva ore înainte de funeralii.

Cu câteva ore înainte de înmormântarea lui Alexei Navalny, echipa acestuia a declarat că se confruntă în continuare cu dificultăți în organizarea ceremoniei de adio.

Purtătoarea sa de cuvânt, Kira Yarmysh, a declarat că nu au reușit să găsească un dric pentru a duce trupul la biserică.

"Persoane necunoscute sună la casele mortuare și le amenință dacă acceptă să ia corpul lui Alexei", a declarat dna Yarmysh.

Înmormântarea va avea loc vineri la periferia Moscovei - la două săptămâni după ce a murit opozantul rus a murit, în condiții suspecte, în închisoare.

Miercuri, echipa a anunțat că slujba de pomenire va avea loc la ora 14:00, ora Moscovei (11:00 GMT), la Biserica Icoanei Maicii Domnului din Maryino.

Înmormântarea va avea loc apoi la cimitirul Borisovskoye din apropiere, la ora 16:00. Slujba va fi, de asemenea, transmisă online pe canalul YouTube al lui Navalny.

Echipa sa - care a încurajat oamenii să participe - a distribuit o hartă a traseului dintre cele două locații.

De asemenea, au distribuit o listă de locuri din străinătate - de la Seul la Roma, Montreal și Stockholm - unde oamenii se pot alătura serviciilor de comemorare pentru Navalny.

Nu este clar câte persoane vor participa la funeraliile de vineri de la Moscova

Fostul șef de cabinet al lui Navalnîi, Leonid Volkov, a declarat că este îngrijorat de ceea ce s-ar putea întâmpla în timpul ceremoniei de la Moscova, notează BBC.

"Mi-e teamă că mâine sunt de așteptat surprize... sincer, în momentul în care vorbesc acum, nu știu dacă le vor permite oamenilor să-și ia rămas bun de la Alexei", a spus el.

El a adăugat că echipa lui Navalnîi se teme că ar putea apărea probleme cu biserica în care are loc slujba.

Fotografiile care au circulat pe rețelele de socializare joi după-amiază au arătat o prezență intensă a poliției și bariere care așteptau să fie instalate atât în apropierea bisericii în care va avea loc slujba de comemorare, cât și la cimitirul unde Navalnîi urmează să fie înmormântat.

Ce sfaturi au primit cei care vor să participe la înmormântarea lui Navalnîi

First Department - un grup de avocați și apărători ai drepturilor omului - a împărtășit pe rețelele de socializare sfaturi pentru cei care plănuiesc să meargă la înmormântarea lui Navalnîi.

Au fost emise avertizări cu privire la "activiștii pro-guvernamentali" care acționează ca provocatori și a îndemnat oamenii să rămână vigilenți:

"Nu pot fi excluse arestările după ceremonie... Rămâneți sub radarul forțelor de securitate - nu folosiți transportul public și nu solicitați documente în zilele de după înmormântare".

Oamenii au fost sfătuiți să nu aibă asupra lor niciun obiect care să poarte fotografia lui Navalnîi sau simbolul Fundației sale anticorupție, care a fost declarată organizație extremistă de către autoritățile ruse.

Nu se știe dacă văduva lui Alexei Navalnîi va fi prezentă la înmormântare

Nu se știe ce membri ai familiei lui Navalnîi vor putea participa la înmormântare, în afară de mama sa, Lyudmila, care a acuzat recent în mod public autoritățile că au reținut corpul fiului său.

Se crede că văduva sa, Iulia, nu locuiește în prezent în Rusia, dar ar putea risca să fie arestată în cazul în care se întoarce în țară, din cauza colaborării sale cu echipa lui Navalnîi și a recentelor declarații publice în care l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin de moartea soțului său.

Autoritățile ar fi încercat de câteva zile să zădărnicească încercările echipei lui Navalnîi de a organiza o ceremonie publică de adio pentru liderul opoziției.

Marți, doamna Yarmysh a declarat că echipa lui Navalnîi se străduiește să găsească un loc unde să organizeze ceremonia. Unele case de pompe funebre au susținut că sunt complet rezervate, a spus ea, în timp ce altele le-au spus că le este "interzis" să lucreze cu ei.

Văduva lui Navalnîi, Iulia, a declarat miercuri, într-un discurs, că nu știa dacă înmormântarea va fi pașnică sau dacă poliția îi va aresta pe cei care vor veni să-și ia rămas bun.

Foto: Getty

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni