Cine ar fi crezut? Aceste staruri de la Hollywood au origini românești

Cine ar fi crezut? Aceste staruri de la Hollywood au origini românești
Autor: Dan L. Brumar
Data: 06 Decembrie 2018
Personalități precum Sebastian Stan, Nadia Comăneci, Angela Gheorghiu, Lucian Bute și, mai nou, Florian Munteanu, fac cinste României chiar dacă nu locuiesc aici. Însă, mai sunt câteva staruri la Hollywood care se trag din România, dar care nu știu mai nimic despre țara noastră.

Dustin Hoffman s-a născut în Los Angeles, California, în 1937, însă originile sale sunt multiple. Familia sa numeroasă a emigrat din Ucraina, Rusia și România (Iași). Într-un interviu, actorul se declara „evreu român”.

Citește și

„Am un puternic sentiment că sunt evreu. Și, mai precis, sunt un rus și un evreu din România. Iubesc heringul și vodka. Cred că e ceva în ADN-ul meu. Și mai știu că am o reacție puternică la orice formă de antisemitism”, spunea Dustin Hoffman pentru thejc.com.

Nadia Gray, actriță care a trăit între anii 1923-1994, s-a născut la București. Tatăl ei, evreu, s-a stabilit în România din Rusia, iar mama ei, basarabeancă, a fugit la Paris în 1940, pentru a scăpa de regimul comunist. A fost căsătorită cu N. Goldenberg, un om de afaceri înstărit din Chișimău, apoi s-a măritat cu Constantin Cantacuzino, fost pilot de elită în timpul celui de-al doilea Război Mondial. 

După moartea lui Cantacuzino, Nadia Gray s-a căsătorit a treia oară, cu avocatul american Herbert Silverman. Cel mai cunoscut rol al Nadiei Gray a fost cel din filmul La Dolce Vita (1960), al lui Federico Fellini.

Harvey Keitel, pe care îl știți cu siguranță din Pulp Fiction și Bad Lieutenant, are origini românești. Mama lui, Miriam Klein, s-a născut în comuna Leordina, județul Maramureș. După căsătoria cu Harry Keitel, un evrem din Polonia, cei doi au emigrat în Statele Unite. În vara anului trecut, actorul a fost în România și a vizitat casa în care a copilărit mama lui.

„Mi-o imaginez pe mama plimbându-se pe ulițele din Leordina și, după aceea, pe cele din New York. Am toate aceste imagini în minte – fetița care a venit la New York din Leordina. Tatăl meu a venit mai întâi, după care a adus-o și pe ea”, a spus actorul cu prilejul venirii sale în România.

Fran Drescher, celebră pentru serialul „Dădaca”, are o legătură cu România din partea străbunicii ei, Yetta, care s-a născut la Focșani, județul Vrancea. Actrița a făcut această dezvăluire în septembrie 2008, în cadrul emisiunii Happy Hour de la PRO TV. 

 

Johnny Weissmuller s-a născut la 2 iunie 1904 pe teritoriul Timișoarei de azi, care la vremea respectivă făcea parte din Imperiul Austro-Ungar. E cunoscut în istorie drept primul actor care a interpretat rolul Tarzan. 

În anii ‘20 a fost cel mai rapid înotător din lume și a deținut unele dintre cele mai mri recorduri ale secolului trecut.

Natalie Portman e o actriță extrem de apreciată la Hollywood și are origini israeliene. Singura legătură cu România este o străbunică de-ale sale, din partea tatălui, care s-a născut în țara noastră. Această femeie ar fi fost spioană pentru serviciile secrete britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.   

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Natalie Portman (@natalieportman) on


Edward G. Robinson
a făcut senzație în filmele cu gangsteri ale anilor ‘40. S-a născut la București, în 1893, și a emigrat în SUA împreună cu familia, înainte de Primul Război Mondial. A fost inclus în galeria celor mai iluștri actori ai secolului XX de Institutul American de Film.

 

Lauren Bacall, care a fost numită cea mai stea a cinematografiei americane a secolului XX, provine dintr-o familie de români. Bunicii din partea mamei proveneau din România, iar actrița a pomenit de ei în memoriile sale. Lauren Bacall își amintește că în copilărie le-a auzit deseori pe mama și pe bunica ei vorbind limba română, mai ales atunci când cele două nu voiau ca cei din jur să înțeleagă ce spun. 

Actrița a dezvăluit că cele două au continuat să comunice în limba română și după ce s-au stabilit în SUA, la New York, o limbă pe care mama și unchiul ei nu au uitat-o niciodată. Informația se găsește în cartea Blouse Roumaine – the Unsung Voices of Romanian Women (Constantin Roman). Actrița a fost căsătorită cu Humphrey Bogart în parioada 1945-1957, anul în care actorul s-a stins din viață.

Rosemary Harris are origini în Muntenia, grație uneia dintre străbunicile ei. Actrița s-a născut în Marea Britanie și o cunoașteți din filmul Spider-Man, unde a jucat rolul bunicii lui Peter Parker.

FOTO: Getty Images, Wikipedia

  

FULLSCREEN
Cine ar fi crezut? Aceste staruri de la Hollywood au origini românești
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies