Contractul primului jucător de culoare din baseball, scos la licitație pentru o sumă exorbitantă

Contractul primului jucător de culoare din baseball, scos la licitație pentru o sumă exorbitantă
Autor: Dan Brumar
Data: 23 Ianuarie 2019
Un contract de muncă ce datează din 1947 ar putea intra în galeria celor mai scumpe documente și manuscrise din lume, dacă se va vinde la licitația care va avea loc pe 31 ianuarie.

Primul jucător de culoare din Liga profesionistă de baseball american a rescris regulile acestui joc la mijlocul anilor ’40. Jackie Robinson, decedat în 1972 la vârsta de 53 de ani, a semnat primul său mare contract cu o echipă din Major League în 15 aprilie 1947. Prin gestul lor, managerii echipei Brooklyn Dodgers au pus capăt rasismului care domina sporturile în America segregată.

La mai bine de 46 de ani de la moartea sa, contractul semnat atunci cu echipa din Brooklyn a fost scos la vânzare în SUA, în cadrul unei licitații găzduite de Goldin Auctions. Licitația, care se desfășoară exclusiv online, începe la 31 ianuarie 2019, iar prețul de pornire al acestui document istoric este 5 milioane de dolari, scrie TMZ.

FOTO: goldinauctions.com

Însă, experții au evaluat contractul la o valoare mult mai mare – 36 de milioane de dolari, iar principala problemă este dacă se va găsi cumpărătorul potrivit. Reprezentanții casei de licitații spun că indiferent de suma obținută, 10% din încasări vor fi donate fundației Jackie Robinson, care sprijină cu burse elevii și studenții săraci pentru continuarea studiilor.

Dacă se va vinde, contractul semnat de Robinson va ajunge în galeria celor mai scumpe documente vândute vreodată, printre care se numără Codex Leicester (52,1 milioane de dolari), Cartea lui Mormon (35,8 milioane de dolari) și Magna Carta (milioane de dolari).

Conform organizatorior licitației, contractul semnat în 1947 va fi vândut la pachet cu un alt document, semnat de Robinson în 1945 cu Montreal Royals, o echipă dintr-o ligă inferioară de baseball din Montreal, Quebec.

FOTO: goldinauctions.com

În momentul semnării contractului din 1947, lui Jackie Robinson i s-a promis un salariu de 5.000 de dolari pentru întreg sezonul. Primul jucător de culoare din Liga profesionistă de baseball a petrecut zece ani la Brooklyn Dodgers, perioadă în care a câștigat premiul pentru debutantul anului și titlul de jucătorul anului șase ani la rând.

FULLSCREEN
Contractul primului jucător de culoare din baseball, scos la licitație pentru o sumă exorbitantă
  • /Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO