Dulce, amar, sarat, acru, picant si... inca ceva! Savantii au descoperit "al saselea simt" al limbii

Dulce, amar, sarat, acru, picant si... inca ceva! Savantii au descoperit al saselea simt al limbii
Citeste mai mult despre: descoperire, grasimi, mancaruri, sensibilitate,
Data publicarii: 16 Ianuarie 2012
Data actualizare: 16 Ianuarie 2012
Daca esti unul din oamenii care nu pot rezista in fata unui burger sau a unei pungi de chipsuri, acum exista si o explicatie stiintifica pentru asta.

Savantii au descoperit ca limba are si un "al saselea simt", in afara celor cinci cunoscute pana acum. Unii dintre noi au un receptor special pentru grasime, iar cei care nu il au sunt mai predispusi spre ingrasare, scrie dailymail.co.uk.

Ani la rand s-a crezur ca limba poate detecta doar patru elemente ale gustului – dulce, amar, sarat si acru. Apoi, a fost descoperit al cincilea simt – cel pentru picant. Acum, cercetatorii cred ca o variabila genetica ii face pe unii oameni mai sensibili la moleculele grase decat pe ceilalti. Pana acum, specialistii erau convinsi ca apetitul pentru mancaruri grase avea de-a face cu sistemul senzorial, care ii face pe unii sa fie atrasi de textura si mirosul carnurilor grase sau ale cartofilor prajiti, serviti cu maioneza.

Cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington au descoperit ca apetitul oamenilor obezi pentru mancarea grasa poate fi legat de nivelul unui receptor de pe limba, numit CD36. Oamenii care au acest receptor detecteaza mai bine lipidele si nu simt nevoia sa manance in exces grasimi.

Aceasta descoperire ar putea ajuta la tratarea obezitatii si diabetului pe viitor, daca se va gasi o metoda pentru a creste sensibilitatea limbii pentru a detecta lipidele.




VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies