Experimentul incredibil in care cercetatorii au vrut sa creasca un cimpanzeu precum un copil! FOTO + VIDEO

Experimentul incredibil in care cercetatorii au vrut sa creasca un cimpanzeu precum un copil! FOTO + VIDEO
Citeste mai mult despre: Proiectul Nim, cimpanzeu,
Data publicarii: 26 Iulie 2011
Data actualizare: 26 Iulie 2011
Un film despre unul dintre cele mai bizare experimente, cresterea unui cimpanzeu in acelasi fel cu a unui om, a fost lansat recent.

James March, care a regizat si filmul câstigator de Oscar "Man on Wire", a realizat un documentar despre Nim, un cimpanzeu crescut ca un copil in cadrul unui experiment care vroia sa demonstreze ca omul si cea mai apropiata ruda a sa pot invata sa vorbeasca unul cu celalalt, scrie dailymail.co.uk.

"Proiectul Nim" a inceput in noiembrie 1973, atunci când cimpanzeul s-a nascut la un centru de cercetare a primatelor din Oklahoma. Animalul a petrecut doar câteva zile alaturi de mama sa naturala, inainte de a fi selectat de Herbert Terrace, un expert in psihologie de la Universitatea Columbia din New York, pentru un experiment inedit.
Terrace vroia sa demonstreze ca un cimpanzeu crescut in acelasi fel in care este crescut un om si invatat limbajul semnelor poate comunica prin propozitii gramaticale. In final, omul ar intelege ceea ce gândeste animalul.

Cimpanzeul a fost numit Nim Chimpsky, ca un joc de cuvinte batjocoritor pentru Noam Chomsky, profesorul care a insistat asupra faptului ca doar oamenii au abilitatea de a comunica cu ajutorul limbajului.

Herbert Terrace a ales-o pe Stephanie LaFarge, o fosta studenta si iubita a sa, pentru a fi "mama" cimpanzeului. Decizia nu a fost insa cea potrivita, deoarece Stephanie nu a incercat deloc sa il disciplineze pe Nim. Femeia nu a luat notite despre evolutia animalului, insa l-a hranit la sân, i-a dat sa bea alcool si sa fumeze canabis. Stephanie l-a lasat pe Nim chiar sa ii exploreze corpul gol atunci când animalul a intrat la pubertate.

Cimpanzeii nu pot reproduce sunetele umane, asa ca s-a pornit de la ideea de a-l invata pe Nim limbajul semnelor. Primele semne pe care cimpanzeul le-a invatat au fost "bea", "manânca", "eu" si "imbratiseaza".

Laura-Ann Petitto, o cercetatoare columbiana din cadrul proiectului, a devenit noua "mama" a lui Nim.

In 1975, Nim era deja faimos. A aparut pe coperta revistei New York Magazine, cu titlul "Primul mesaj de pe Planeta Maimutelor", si in show-ul TV "Sesame Street".
Insa cimpanzeul crestea si devenea din ce in ce mai agresiv.
"Daca oricare dintre oameni arata cel mai mic semn de vulnerabilitate, chiar si intorcându-se brusc cu spatele la el, Nim ataca. Trebuia sa vada sânge", a declarat Laura-Ann Petitto, care inca are cicatrici ce pot dovedi agresivitatea cimpanzeului.

Herbert Terrace a realizat ca cineva ar putea fi ranit serios daca ar continua experimentul, asa ca a decis sa il duca pe Nim inapoi la centrul de cercetare din Oklahoma. Oamenii care au avut grija de Nim pâna in acel moment au declarat ca acesta a fost speriat la vederea altor cimpanzei, si chiar a facut semnul pentru "imbratisare" pe care il invatase de la acestia.

Experimentul lui Herb Terrace a dat gres. Nim nu a putut folosi limbajul, ci doar a invatat sa imite semnele pe care profesorii lui le faceau, pentru a cere anumite lucruri.

Nim si-a petrecut ultimii ani din viata la un adapost de animale din Texas. Cimpanzeul a murit in 2000 de atac de cord, la câteva minute dupa ce i-a facut un semn disperat de "grabeste-te" ingrijitorului care ii pregatea micul dejun. Nim avea doar 26 de ani, extrem de putin pentru cimpanzei, care traiesc pâna la 60 de ani in captivitate.

Sursa: Mediafax
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies