John Lennon ar fi împlinit 78 de ani. Cum va fi comemorat fondatorul trupei Beatles

John Lennon ar fi împlinit 78 de ani. Cum va fi comemorat fondatorul trupei Beatles
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 09 Octombrie 2018
Data actualizare: 09 Octombrie 2018
Dacă ar fi trăit azi, John Lennon ar fi bucurat întreaga planetă doar cu prezența sa. Pe 9 octombrie, ziua în care cel mai iubit muzician din lume ar fi împlinit 78 de ani, fanii, prietenii și foștii colegi de trupă își amintesc cât de mult a însemnat Lennon pentru umanitate.

E dublă sărbătoare în familia Ono-Lennon. Fosta soție a marelui muzician, Yoko Ono, îi sărbătorește azi pe ambii bărbați importanți din viața ei: legendarul John Lennon și fiul lor, Sean Ono Lennon. Fiul cel mic al lui John Lennon s-a născut în aceeași zi cu tatăl lui: 9 octombrie. În această zi importantă pentru toți cei care i-au ascultat muzica și l-au apreciat ca om îl vor comemora pe artistul care a militat toată viața lui pentru „pace în lume”.

Șase discuri și o carte în memoria lui Lennon

Chiar în această zi importantă pentru fostul solist al trupei Beatles, Yoko Ono va scoate pe piață o colecție impresionantă de piese și amintiri cu John Lennon. E vorba de o selecție de 140 de piese ale regretatului artist din perioada carierei sale solo, două DVD-uri cu filmele Imagine și Gimme some truth, două LP-uri exclusive (pe vinyl) și un poster exclusiv de pe albumul Imagine. Toate acestea vor fi însoție de o carte de 120 de pagini scrisă de muzicianul Paul Hicks.

„Yoko și-a dorit foarte mult ca aceste mixuri să atingă trei obiective: să respecte în totalitate originalele, să fie mai clare din punct de vedere sonor și să amplifice claritatea vocii lui John. Aici e vorba doar despre John. Iar ea are dreptate. Vocea lui are cel mai mare impact emoțional asupra albumului”, scrie acesta în carte, conform uproxx.com.

Monumentul lui John Lennon prinde viață iar

În memoria regretatului ei soț, Yoko Ono a inaugurat 9 octombrie 2007 un monument impresionant și unic. Turnul de lumini „Imagine Peace” a fost ridicat de văduva lui Lennon pe insula islandeză Viðey, localizată în apropierea capitalei Reykjavik. Monumentul este un turn 15 reflectoare dotate cu prisme care acționează ca oglinzi pentru a reflecta luminile în plan vertical până la o înălțime de 4.000 de metri.

Reflectoarele sunt amplasate într-un puț cu lățimea de zece metri, iar sub această construcție sunt îngropate peste un milion de liste de dorințe provenite de la oameni din mai multe colțuri ale lumii. Listele au fost strânse din 1981 de Yoko Ono, an în care a demarat ea însăși proiectul Wish Trees, în urma căruia invita oamenii să scrie pe foi de hârtie dorințele lor arzătoare.


Luminile monumentului ridicat în cinstea marelui muzician se aprind pe data de 9 octombrie (de ziua lui) și se sting, în fiecare an, pe data de 8 decembrie (ziua asasinării lui). Turnul de lumini simbolizează campania pentru pace globală, pe care Yoko Ono și John Lennon au dus-o fără încetare din anii '60. Pe pereții fântânii care găzduiește reflectoarele stă scris în 24 de limbi „Imaginați-vă pacea” (Imagine peace).

 

Beatles nu l-a uitat

Ca în fiecare an, foștii colegi de trupă și prieteni de-a viață îi transmit în această zi mesaje din care se înțelege că le e foarte dor de Johnny al lor. Anul trecut, la aniversarea de 77 de ani a lui Lennon, co-fondatorul Beatles – Paul McCartney – a distribuit pe Twitter o fotografie mai veche cu el și Lennon. „Ajungând la Johhny, de ziua lui. Cu dragoste, Paul”, a scris McCartney (foto).

Și fostul coleg de trupă Ringo Starr și-a amintit de omul pe care lumea l-a iubit atât de mult. „Ei spun că e ziua ta. Pace și iubire”, a scris Ringo pe Twitter, în 9 octombrie 2017.

 

John Lennon a fost împușcat. Asasinul e încă după gratii

La 8 decembrie 1980, John Lennon și soția sa, Yoko Ono, se întorceau acasă de la un studio de înregistrări. Un bărbat pe nume Mark Chapman i-a așteptat până au ajuns în dreptul clădirii de apartamente din Manhattan unde aceștia locuiau, s-a apropiat de ei și și-a descărcat pistolul, rănindu-l grav pe muzician. 

Acesta a decedat la ora 23.00, imediat ce a sosit cu ambulanța la Spitalul Roosevelt. Anchetatorii au stabilit că atacatorul și-a pregătit minuțios crima. În acea zi, Chapman se aflase la un metru distanță de Lennon, care i-a oferit un autograf pe albumul său Double Fantasy. Interogat de poliție, Chapman a declarat că a plănuit să-l ucidă pe John Lennon pentru a deveni faimos.


Asasinul a fost condamnat la închisoare pe viață, cu posibilitatea de a părea în fața unei comisii de eliberare condiționată după 20 de ani de detenție. Începând cu anul 2000, lui Chapman i-au fost respinse nouă cereri de eliberare condiționată, iar la sfârșitul lunii august a fost refuzat a zecea oară.  
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies