Mesajul disperat al unui manager de teatru independent: „Din 2011 mă împrumut de bani”

Mesajul disperat al unui manager de teatru independent: bdquo;Din 2011 mă împrumut de bani
Cristian Bajora spune că teatrele independente sunt pe marginea prăpastiei. FOTO: Facebook
Autor: Dan L. Brumar
Data: 01 Septembrie 2020
Pandemia de coronavirus a închis toate teatrele, însă guvernanții le-au redeschis doar pe jumătate. Cei care lucrează în companii independente de teatru au ajuns la fundul sacului.

Salut! Sunt Cristian Bajora și din 2011 mă împrumut de bani ca să fac teatru independent în România (...) Din păcate, nu mai am de la cine să mă împrumut”, este mesajul disperat al fondatorului teatrului independent În Culise. Actor și regizor, Cristian Bajora se numără printe semnatarii unei scrisori transmise de managerii de teatre independente autorităților române.

Citește și

Semnatarii petiției au cerut ajutor financiar de la stat pentru menținerea în viață a teatrelor private, care sunt, „de 30 de ani, locul inovației artistice care aliniază România la cultura europeană”.

Reprezentanți ai spațiilor independente pentru arte performative din toată țara facem un apel public către autorități – Guvernul României, Ministerul Culturii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene România, Primării și Prefecturi – cerându-le sprijinul financiar concret pentru următorul an, care se va dovedi definitor pentru peisajul cultural. Cunoaștem și susținem necesitatea regulilor sanitare pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2, le respectăm și promovăm activ respectarea lor”, se arată în documentul semnat de 22 de intituții de teatru independent, printre care Apollo111 Teatrul (București), Asociația Teatrală Shoshin (Cluj-Napoca), Asociația Teatrul de Artă București, Auăleu (Timișoara), BIS Teatru (Sibiu), unteatru (București) și ZIZ - Art and Social Area (Cluj-Napoca).

FOTO: În Culise Facebook

Reprezentanții acestora susțin că redeschiderea sălilor de spectacole la jumătate din capacitate nu le susține activitatea, ci le va reduce veniturile pe care sperau să le obțină după întoarcerea pe scenă.

În condițiile în care, pentru a evita răspândirea virusului, vom relua reprezentațiile ocupând doar jumătate din capacitatea sălilor de spectacole, venitul obținut din vânzarea de bilete se va înjumătăți și ne vom vedea în imposibilitatea achitării cheltuielilor necesare continuării activității”, se mai arată în apelul disperat al oamenilor de teatru.

Vezi VIDEO mai jos!

Apel pentru salvarea teatrelor independente și a unui sector cultural esențial pentru viitorul României!

Compania de teatru În Culise este cea care a solicitat publicului spectactor, în luna martie, să cumpere bilete în avans, la reprezentații care urmau să aibă lor după ridicarea restricțiilor impuse de pandemie. Atunci, reprezentanții instituției au precizat că banii plătiți de iubitorii de teatru vor fi folosiți pentru susținerea actorilor, care nu sunt plătiți dacă nu au spectacole.

Fotografii: Teatrul În Culise

Vezi și VIDEO: Ateliere online pentru copii. Ce activități creative pot face cei mici în timpul liber

FULLSCREEN
Mesajul disperat al unui manager de teatru independent: „Din 2011 mă împrumut de bani”
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies