Michelle și Barack Obama reacționează dur după anularea dreptului constituțional de avort în SUA

Michelle și Barack Obama reacționează dur după anularea dreptului constituțional de avort în SUA
Data publicarii: 26 Iunie 2022
Data actualizare: 26 Iunie 2022
Fostul cuplu prezidențial e șocat de rezultatul votului Curții Constituționale și le cere americanilor să iasă în stradă.

Anularea de către Curtea Supremă a hotărârii Roe v. Wade, privind dreptul la avort în SUA, a generat un scandal de proporții și mișcări de stradă în Statele Unite ale Americii. Ceea ce însuși președintele în funcție, Joe Biden, califică drept „o întoarcere a Americii cu 150 de ani în urmă“, fostul șef de stat, Barack Obama, o consideră „un pericol pentru libertățile esențiale“.

Fostul preşedinte american și soția sa, Michelle Obama, au transmis un comunicat de presă în care s-au poziționat complet împotriva acestei decizii.

„Curtea Supremă nu numai că a răsturnat precedentul de aproape 50 de ani, ci a trimis cea mai personală decizie pe care o poate lua cineva capriciilor politicienilor şi ideologilor, atacând libertăţile esenţiale ale unor milioane de americani“, denunţă cei doi într-un lung comunicat.

Prin decizia sa, Curtea Constituțională a lăsat vulnerabilă „o sferă care include decizii personale care implică cu cine să întreținem relații sexuale, cu cine ne putem căsători, dacă folosim sau nu contracepția și dacă facem sau nu copii“. Și asta în cea mai democrată țară din lume!

Revolta vine și din faptul că „legiutorii de stat ar putea dicta ca femeile să ducă fiecare sarcină la termen, indiferent cât de timpurie este și indiferent de circumstanțele care au dus la aceasta – chiar în cazul unui viol sau în cazul unui incest“.

 

Întrucât „o majoritate clară a americanilor sprijină Roe“, „vă rugăm să vă gândiți la studenta care s-a trezit după ce partenerul ei a forțat-o să facă sex neprotejat. Gândiți-vă la cuplul care a încercat să aibă copii ani de zile, care nu are nicio opțiune atunci când se confruntă cu realitatea tragică a unei sarcini neviabile. Gândiți-vă la oricare dintre sutele de mii de femei din fiecare an care merită demnitatea și libertatea de a lua o decizie potrivită pentru corpul și circumstanțele lor. S-ar putea să fiți una dintre aceste persoane. Sau s-ar putea să le cunoașteți pe unele dintre ele după nume. Dacă nu le cunoașteți, întrebați-vă dacă știți întreaga poveste a fiecăreia dintre ele“, au scris soții Obama în comunicatul oficial.

El îi îndeamnă pe americani să iasă în stradă, să facă voluntariat şi să voteze în alegerile de la jumătate de mandat, prevăzute la 8 noiembrie: „Până la urmă, dacă vrem judecători care să-i apere pe toţi, ci nu doar pe unii, să ne apere drepturile, atunci trebuie să alegem oficiali angajaţi să facă la fel“.

FOTO: Profimedia
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!