Traditii de Paste. Ce simbolizeaza ciocnitului oualor si care sunt regulile

Traditii de Paste. Ce simbolizeaza ciocnitului oualor si care sunt regulile
Citeste mai mult despre: oua rosii, Paste, simbol, traditie,
Data publicarii: 13 Aprilie 2012
Data actualizare: 13 Aprilie 2012
De Paste, pe langa mersul la biserica si prepararea produselor din carne de miel sau coacerea cozonacului, printre traditiile de baza se afla si ciocnitul oualor! Dar e si asta o "arta", nu se face, asa, oricum!

Desi regulile Ciocnitului Oualor pot varia de la zona la zona, respectarea lor este obligatorie: cine are prima lovitura, ce parti ale oualor sa fie lovite, ciocnitul sa fie "pe luate", "pe schimbate", "pe vazute", "pe nevazute" etc.

Ciocnitului Oualor, sacrificiu al divinitatii primordiale infrumusetata prin vopsire si incondeiere, simbol al jertfei Domnului Iisus. Ciocnitul Oualor este permis si asteptat cu nerabdare de credinciosi dupa slujba de inviere a Mintuitorului in noaptea Pastelui, pana la Ispas-inaltarea Sa la ceruri.

Ouale, vopsite in Joia Mare, se ciocnesc dupa anumite reguli de Paste. Oul are trei parti: varful (care se numeste cap), partea opusa (dos) si fetele laterale (coaste). in prima zi de Paste se ciocneste numai cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos, iar in zilele urmatoare dos cu dos.

Ca regula generala, primul care ciocneste este cel mai varstnic barbat de la masa. Astfel, persoana mai in varsta ciocneste capul oului tinut de partener, rostind cunoscuta formula "Hristos a inviat!", in timp ce acesta va raspunde cu cuvintele "Adevarat a inviat!".

Ciocnesc mai intai sotii intre ei, apoi copiii cu parintii, dupa care parintii cu celelalte rude, cu prietenii si vecinii invitati la masa. Citeste mai multe pe mediafax.ro
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!