Supervulcanul din apropierea Japoniei ar putea erupe fara avertizare, omorand milioane de oameni

Supervulcanul din apropierea Japoniei ar putea erupe fara avertizare, omorand milioane de oameni
Data publicarii: 14 Februarie 2018
Data actualizare: 14 Februarie 2018
Un vulcan scufundat in largul coastei din Japonia, care ultima data cand a erupt a fost acum 7300 de ani, se pregateste sa erupa din nou, conform unor oameni de stiinta. 

Oamenii de stiinta au descoperit dovezi ale unor "domuri uriase de lava" in camera de magma a vulcanului Kikai si avertieaza ca ar putea ucide pana la 100 de milioane de oameni. 

Ei au spus ca o eruptie ar putea avea loc fara avertisment, iar daca izbucneste, ar putea declansa o "iarna vulcanica". Se crede ca aceasta eruptie ar putea contine circa 32 de kilometri cubi de magma si au descoperit distorsiuni pe suprafata sa, ceea ce sugereaza ca domul creste. In prezent are in jur de 10 kilometri latime si 600 de metri inaltime. 

Studiile au aratat ca aceste eruptii sunt rare, dar extrem de periculoase si daunatoare si au de asemenea, impacturi globale, precum "ierni vulcanice".


Sursa: Unilad

Domul de lava se afla intr-o depresiune vulcanica de dimensiuni kilometrice, care se formeaza dupa prabusirea unui vulcan in sine, creand un crater. 

Aceste prabusiri sunt, de obicei, declansate atunci cand un rezervor de magma situat sub un vulcan, este golit ca urmare a unei eruptii vulcanice. Domul de lava este acum la numai 30,5 de metri sub suprafata. 

Potrivit studiului, depresiunea vulcanica exterioara si interioara se poate suprapune peste insulele Satsuma Iojima si Takeshima, care apartin insulelor sudice Osumi, in largul coastei sudice din Japonia. 

Sase probe colectate pana acum din aceasta cupola au demonstrat ca sunt rioliti (tipuri de roca igienica care se formeaza prin racirea magmei sau a lavei, sugerand astfel ca o cupola ar putea contine lava). De asemenea, au vazut o trecere fortata cu gaz activ, precum si coloane de apa supraincalzite langa depresiunea vulcanica. 

Profesorul Yoshiyuki Tastsumi, seful KOBEC si un specialist in magma, a zis pentru The Mainichi: "Desi probabilitatea ca o eruptie gigantica a depresiunii vulcanice sa loveasca arhipelagul japonez este de 1%, in urmatorii 100 de ani se estimeaza ca numarul de morti ar putea creste la aproximativ 100 milioane in scenariul cel mai defavorabil. 

Cercetatorii au echipat nava de instruire Fukae Maru, parte a Scolii Universitare de Stiinte Maritime din Kobe, cu cele mai recente echipamente de observare. 

Pe parcursul celor trei calatorii, KOBESC a efectuat studii geologice subacvatice detaliate, reflectii seismice (estimarea propietatilor subterane ale pamantului de la undele seismice reflectate), observatii ale robotilor subacvatici, esantioane si analizarea rocilor, precum si observatii folosind seismografe subacvatice si electromagnetometre. 

Cercetatorii intentioneaza sa utlizeze reflectia seismica si robotii subacvatici pentru a clarifica procesul de formare a depresunii vulcanice descoperite in anchetele anterioare si mecanismul care provoaca o eurptie gigantica a acestei depresiuni. 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies