Zoli Toth își încearcă norocul cu un gen muzical total nou. „Îmi permit un an să greșesc”

Zoli Toth își încearcă norocul cu un gen muzical total nou. Îmi permit un an să greșesc
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 21 Martie 2019
Data actualizare: 21 Martie 2019
În 2005 a reușit să obțină locul 3 la concursul Eurovision cu trupa Sistem și Luminița Anghel. La 42 de ani, Zoli Toth a făcut o schimbare de 180 de grade în carieră, abordând un gen muzical complet nou.

Zoli Toth a ajuns pe culmi în anii 2000, când activa în formația Sistem. Însă, în 2012, Zoli, Robi, Phlo, Cici și Nashu au decis să pună punct colaborării după 12 ani de reușite împreună. De atunci, Zoli s-a tot reinventat, creând muzică în jurul instrumentelor de percuție și semnând colaborări cu artiști din genuri muzicale diferite. În toamna anului trecut, muzicianul a decis să riște și mai mult, mizând pe muzica electronică.

A inițiat proiectul Home Alone, un one man show în care folosește sintetizatoare analogice și digitale, instrumente de percuție neconvenționale, tobe și vibrafon. Zoli a explicat pentru PROTV.RO de ce a ales să facă experimente pe el, atâta vreme cât era un artist aflat în top.

Am fost fascinat de muzica electronică, mă bântuia de foarte, foarte multă vreme, dar pe care nu am reușit s-o descopăr în adevăratul sens al cuvântului. Și eu am decis că trebuie să studiez și să învăț muzica electronică. M-am dus la ore și am intrat în acest vârtej al muzicii electronice care îți ia mințile. Și asta am încercat în acest proiect nou - Home Alone, să aduc un echilibru între sintetizatoarele analogice și cele digitale, tobele acustice cu tobele analogice și vibrafon”, ne-a spus Zoli Toth în cadrul conferinței Mastering the music business.

Muzicianul mărturisește că totul a început din joacă, fără a avea niciun fel de presiune, deși mărturisește că a riscat.

„Sigur că îmi doresc să fiu aplaudat și să satisfac publicul, dar le-am zis tuturor: Eu vreau să fac asta și am un an în care pot să greșesc. După aceea putem să discutăm. Dar dacă nu mă lăsați să greșesc, eu nu am cum să mă dezvolt. Atâta vreme cât vorbim despre inovație, trebuie să încerc.”   

Mulți oameni iau astfel de decizii radicale când ceva nu funcționează în cariera lor. La tine nu a fost așa?

„La mine nu era această problemă, pentru că formația Sistem era foarte OK, activitatea concertistică era bună. A fost vorba de pasiune, pasiunea de a decoperi ceva nou. Nu am făcut-o pentru că s-a cerut pe piață. Acesta este un gen muzical care cred că se va cânta peste tot în câțiva ani. Dar să-ți fie frică de nișă e ca și cum nu te-ai uita niciodată la un tablou de Picasso.”

În perioada 20 martie – 20 mai 2019, Zoli Toth are programate zece concerte cu noul său proiect muzical. Dar, ce se mai aude de Sistem?

„Sistem și-a încheiat activitatea fără a avea nici măcar un grad de declin. În 2013 noi aveam peste 50 de cereri de concerte, deci la un an de când nu mai funcționam. Chiar și astăzi mai avem cereri. Dar eram ca un burete stors, dispăruse pasiunea, iar artiștii adevărați trebuie să se bazeze neapărat pe pasiunea pe care o au și pe atenția față de public. Eu, Zoli Toth, n-o să mă duc niciodată la un serviciu care nu-mi place. Datorită Home Alone am redescoperit plăcerea de a studia, plăcerea de a fi atent la detalii, de a sta între opt și zece ore într-o sală de studiu. Îmi place enorm de mult, mă simt mai tânăr ca oricând.”

Ce a însemnat pentru tine perioada petrecută cu Sistem?

„O acumulare fantastică de... de orice. De la experiență, la venituri, la fani, la dezvoltare personală. A fost incredibil. Noi am avut și foarte mult noroc, pentru că totul s-a întâmplat foarte repede. Am încercat tot timpul să gestionăm lucrurile cum trebuie, ca oamenii să vorbească cu plăcere despre acest proiect. Contează foarte mult ca la șase ani după Sistem să vină un jurnalist și să mă întrebe cu zâmbetul pe buze ce mai e cu Sistem. Asta contează foarte mult pentru mine, înseamnă că mi-am făcut treaba bine.”

Trupa Sistem a fost fondată în anul 2000 de Zoli Toth, împreună cu Florin Cătălin Romașcu, Robert Magheti, Claudiu Purcarin și Ciprian Rogojan. Cei cinci au concertat împreună până în 2012, însă ultima lor apariție a fost pe 29 martie 2014, când s-au reunit pentru o cauză nobilă. Sistem a concertat din nou, fără să accepte onorariu, în Parcul Carol din București, cu ocazia evenimentului Ora Pământului.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!