Când se va încheia pandemia? Ce spune doctorul Adrian Marinescu?

Când se va încheia pandemia? Ce spune doctorul Adrian Marinescu?
Citeste mai mult despre: COVID-19, Omicron, pandemie,
Data publicarii: 20 Ianuarie 2022
Data actualizare: 20 Ianuarie 2022
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, consideră că sfârşitul pandemiei e tot mai aproape.   
Cu toate acestea, e de părere că valul 5 înseamnă tot mai multe cazuri de Omicron, tulpină care a ajuns majoritară în spitalele Capitalei și în alte câteva oraşe mari. Pentru Adevărul, acesta a declarat:
 
„Mă aştept să fie mai multe cazuri, mai ales că se testează mai mult, iar boala se transmite mai uşor. Cele mai multe cazuri vor fi însă uşoare sau medii. Acum mai e şi discuţia că va fi complicat, şi v-o spune medicul, o spun cei care lucrează în general în circuitul COVID, va fi foarte greu de evaluat un număr foarte mare de pacienţi într-un timp scurt. În Bucureşti vorbim deja de predominanţa variantei Omicron. În ţară, încă nu, dar în curând va fi toată România.”

"Vârful valului va fi undeva în jumătatea lunii februarie, sigur plus-minus, atunci ar trebui să fie intensitatea maximă. Iar scăderea nu va fi peste noapte, ci se va întâmpla treptat. Dar mă aştept ca după luna martie situaţia să înceapă să se echilibreze. Ceea ce înseamnă că avem acum nişte săptămâni care vor fi complicate, din păcate. După acest val mă aştept ca vara să fie deja liniştită. (...) Teoretic, mai pot să apară şi alte variante periculoase ale SARS-CoV-2. Dar mai degrabă teoretic, personal, chiar nu cred că se va întâmpla asta."

"Practic, orice virus are un ciclu şi are o evoluţie naturală. Chiar şi gripa spaniolă a ţinut trei ani şi nu am mai avut-o în continuare. Sigur, la nivelul acelui tip de virus, pentru că virusuri gripale şi coronavirusuri am mai avut, avem şi vom avea tot timpul. Discutăm strict de ceea ce face SARS-CoV-2. Cu răbdare va fi bine."

Doctorul Adrian Marinescu a povestit la Vorbește lumea și despre Omicron, virusul care deocamdată ne dă bătăi de cap. Potrivit medicului, cazurile cu infecție Omicron sunt forme mai ușoare ale infecției cu coronavirus, cel puțin până acum, iar ca simptome principale apar:

-febră;

- dureri musculare;

- durerei de cap;
 
Un pacient nu poate face clar diferența dintre gripă, infecție cu Omicron sau cu Delta, dar acest lucru poate să fie stabilit în urma testării și a screening-ului care arată, prin secvențiere, dacă e vorba de Delta sau de altceva. 

Vezi și:

Wine Trips România S2E9 | Mircea Radu a aflat secretul vinurilor albe și rose ale Cramei Jidvei


 
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies