Nelu Tătaru: Toate testele de coronavirus din România au ieșit negative

Nelu Tătaru: Toate testele de coronavirus din România au ieșit negative
Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a anunțat că toate persoanele testate în România au ieșit negativ la testul de coronavirus.

"S-a emis ordinul de carantină. Toate persoanele care din vin zone închise - vase de croazieră, cele 11 comune din Italia, Wuhan, sunt puse în carantină instituționalizată, 14 zile. La intrarea în carantină vor fi testațe, iar la ieșire fac încă doua teste, care trebuie să fie negative", a spus Tataru într-o conferință de presă. 

Persoanele care vin din Italia, dar din zonele neflate în carantină, cum sunt Lombardia și Veneto, vor avea izolare voluntară la domiciliu 14 zile și vor primi concediu medical.

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat că sunt probe în testare în continuare.

Citeste si: Cum se tratează coronavirus. Medicamentele și remediile care ameliorează simptomele

Perioada de incubație a coronavirus – posibil 27 de zile

 Autorităţile din provincia chineză Hubei, unde s-a declanşat epidemia de coronavirus, au raportat că perioada de incubaţie pentru noua tulpină a virusului ar putea fi de până la 27 de zile, potrivit mass-media de stat, citate de Agerpres.

Cotidianul Hubei din centrul Chinei a raportat că un bărbat în vârstă de 70 de ani nu a prezentat simptome timp de aproape o lună după ce şi-a vizitat sora, pe 25 ianuarie, cu puţîn timp înainte că aceasta să fi fost diagnosticată cu Covid-19.

Bărbatul nu s-a mai aflat în contact cu aceasta de la respectiva vizită şi a prezentat simptome abia pe 19 februarie.

Perioada de incubaţie a virusului fusese estimată anterior la până la 24 de zile, potrivit cercetătorilor chinezi, deşi, la nivel mondial, cele mai multe măsuri de carantină pentru a preveni răspândirea coronavirusului au durat doar 14 zile.

Coronavirus nu se tratează cu antibiotice

În panica creată de răspândirea noului coronavirus, mulți își fac stocuri de medicamente pentru a întâmpina COVID-19 în cazul în care va ajunge și în România. Specialiștii avertizează că cea mai mare greșeală pe care o poți face în cazul în care ești infectat cu coronavirus este automedicația, adică să iei medicamente după cum te taie capul, în special antibiotice.

În condițiile în care misterul acestui nou virus nu a fost încă elucidat, iar un tratament specific încă nu există, e periculos să iei medicamente care nu s-au dovedit eficiente. Medicii specialiști trag un semnal de alarmă și îi avertizează pe români că antibioticele nu ajută în infecțiile virale, ci doar în cele bacteriene. 

Mulți români și-au făcut si stocuri de măști de protecție, însă nu toți le folosesc correct, deci le poarta degeaba.

“Avem tendința de a lua antibiotice, ceea ce este una dintre cele mai mari greșeli. Masca protejează într-o oarecare măsură, dar dacă o folosiți după o oră nu vă mai avea niciun rol. Problema este cât o folosim și ce facem cu ea după ce am folosit-o. Masca trebuie aruncată la pubelă, apoi trebuie să vă spălați pe mâini”, a spus managerul Institutului Matei Balş, profesorul Adrian Streinu-Cercel.

“70 la sută dintre cazurile de coronavirus sunt forme ușoare și medii”

"Majoritatea, undeva spre 70 la sută dintre ele sunt forme uşoare şi medii de îmbolnăvire şi nu prea ajung să fie depistate clinic. Restul sunt forme care îmbracă anumite elemente de severitate. Am studiat cu foarte mare atenţie modul în care acest virus declanşează îmbolnăvirea şi am constatat că în primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar în afebrilitate (fără febră), ceea ce schimbă cu totul datele problemei şi respectiv a modalităţii de monitorizare a intrării în ţară a unor astfel de persoane. (...) Riscul ca un astfel de caz să ajungă pe teritoriul României este substanţial redus", a susţinut Streinu-Cercel.
Românii talentați stau pe

VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO