Polițiștii ilfoveni au destructurat o rețea care falsifica documente, printre care și permise auto

Polițiștii ilfoveni au destructurat o rețea care falsifica documente, printre care și permise auto
Autor: Alina Popa
Data publicarii: 11 Ianuarie 2022
Data actualizare: 11 Ianuarie 2022
Un banal control în traficul rutier a dus la destructurarea unei rețele de falsificatori de documente. 

Polițiștii Biroului Accidente, din cadrul Serviciului Rutier Ilfov, au reținut mai multe persoane suspecte de falsificarea unor documente, printre care permise auto, caziere, diplome de Bacalaureat sau chiar acte de identitate.

Cum au dat polițiștii ilfoveni de urma falsificatorilor

În perioada 24 iunie 2018-22 martie 2021, doi bărbați, tată și fiu, au fost opriți în trafic, în mod repetat, în timp ce conduceau autovehicule și, de fiecare dată, ar fi prezentat organelor de poliție, permise de conducere false, aparent emise de autoritățile din Spania, Italia și Irlanda.

Procurarea permiselor de conducere respective ar fi fost intermediată contra cost, de către alți 3 bărbați, iar în scopul falsificării documentelor, unul dintre aceștia, în vârstă de 47 de ani, ar fi procedat la identificarea potențialilor beneficiari, obținerea de date și punerea acestora la dispoziția presupusului falsificator.  

Capul rețelei a fost reținut duminică, 9 ianuarie, de către polițiștii ilfoveni. El a fost prezentat luni Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, care a dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

În zilele de 5 și 8 ianuarie, polițiștii Biroului Accidente au reținut 2 bărbați, în 2 dosare de urmărire penală, conexe, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, complicitate la fals în declarații, complicitate la fals sub semnătură privată și mărturie mincinoasă.

Acuzațiile din dosar sunt de fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (12 acte materiale: 7 permise de conducere, o carte identitate, o diplomă de Bac, 2 caziere judiciare și un certificat de atestare profesională) și fals sub semnătură privată, în formă continuată (2 acte materiale).

Suspectul este liderul unui grup specializat în falsificarea oricărui tip de documente, care a activat în perioada 2018 - august 2021, până când principalul complice al său a fost reținut și arestat la domiciliu, în cadrul aceluiași dosar penal.

La intermediar apelau și persoane care în trecut au fost condamnate și nu aveau cazierul curat. Suspecții falsificau atât acte din țară, cât și din străinătate. Dacă intermediarul nu se prezenta să ridice “comanda” a doua zi, capul rețelei distrugea documentele pentru a nu lăsa urme la o eventuală percheziție.

Printre cei care au apelat la serviciile grupării se numără și Mitu Marius, cunoscut ca Marius de la Focșani, manelist cu milioane de vizualizări pe Youtube. Bărbatul este urmărit național după ce a fost condamnat la 6 luni de închisoare pentru săvărșirea infracțiunii de conducere fără permis. Imediat după condamnare, manelistul a fugit din țară și și-a “comandat” de la mâna dreaptă a falsificatorului un permis de conducere fals. Potrivit unor surse din poliție, un permis de conducere costa în jur de 300 de euro, în timp ce o diploma de Bac era 200 de euro.

Aceiași polițiști au destructurat în vara anului 2021 o altă rețea de falsificatori.  

La data de 16 iulie 2021, polițiștii Serviciului Rutier Ilfov, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, au efectuat 9 percheziții în București și una în Ilfov, la domiciliile mai multor persoane, bănuite de săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale.

Din cercetări a reieșit că, în perioada 2019-2021,  mai multe persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 54 de ani, ar fi falsificat zeci de documente, respectiv permise de conducere, cărți de identitate, diplome de bacalaureat, diplome de agricultură, caziere judiciare, permise de ședere, pașapoarte și alte documente care urmau să fie trimise în străinătate. 

În urma perchezițiilor au fost descoperite și ridicate în vederea cercetărilor mai multe bunuri și documente, respectiv permise de conducere, cărți de identitate, pașapoarte, diplome de bacalaureat și certificate de calificare profesională,  imprimante, laminatoare, un scanner, colițe cu holograme (o parte din acestea  purtând însemnele mai multor state) și sigle, folii laminatoare sau șabloane pentru  imprimantă. 10 persoane au fost conduse atunci la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov pentru cercetări. În urma probatoriului administrat, polițiștii au reținut  pentru 24 de ore, 4 bărbați. 

În prezent cercetările sunt continuate de către polițiștii Serviciului Rutier din Ilfov sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, urmărirea penală fiin supravegheată  de Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies