• Emisiuni
  • MasterChef
  • O reteta delicioasa de sufleu de ciocolata oferita de Andreea Pojar, concurenta de la "MasterChef" specializata in dulciuri

O reteta delicioasa de sufleu de ciocolata oferita de Andreea Pojar, concurenta de la "MasterChef" specializata in dulciuri

O reteta delicioasa de sufleu de ciocolata oferita de Andreea Pojar, concurenta de la "MasterChef" specializata in dulciuri

Ii plac foarte mult dulciuirle, pentru ca simte ca ii afce pe oameni fericiti. Andreea prepara dulciuri in fiecare saptamana si visul sau este sa aiba o cofetarie proprie.


1. Care sunt "piesele tale de rezistenta" in materie de dulciuri? Vrem si o reteta scurta:)

Cred ca piesa mea de rezistenta tocmai a devenit "Pavlova cu crema de vanilie si zmeura" :), reteta se gaseste pe foodstory.ro. Nu le-as numi neaparat piese de rezistenta, dar printre cele mai apreciate de cei din jur se numara sufleul de ciocolata, apple crumble cu crème anglaise, profiterolul si un fel de prajitura cu spuma de oua, caramel, ciocolata si pate brisee.

Reteta Sufleu de ciocolata:

Ingrediente (4 portii):
- 30 ml smantana pentru frisca (35% grasime)
- 100 g ciocolata neagra sau cu lapte (in functie de preferinte)
- 1 lg cafea instant (optional)
- 1 lg esenta vanilie (optional)
- 3 albusuri
- 2 galbenusuri
- 35 g zahar
- picatura de sare
- 1 lg zeama de lamaie
- unt moale si zahar granulat pentru tapetat formele pentru sufleu

Mod de preparare: Se pune apa la fiert intr-o oala si se incinge cuptorul la 190 grade C. Formele de sufleu (se poate folosi si un vas mai mare termorezistent) se ung cu unt moale, avand grija ca pereti sa fie unsi de jos in sus pentru a permite sufleului sa se ridice drept. Zaharul se rastoarna apoi in primul vas si se invarte pe toate partile pana cand se acopera toata suprafata vasului cu zahar. Excesul se rastoarna in urmatorul vas si se repeta activitatea.

Smantana, untul, cafeaua instant, vanilia, ciocolata se pun intr-un vas termorezistent si se lasa pe abur (bain-marie) pana se omogenizeaza si se transforma intr-o crema matasoasa apoi se ia de pe abur si se lasa la racit 5-6 minute. Se separa ouale, si apoi se adauga 2 dintre galbenusuri la crema de ciocolata, pe rand. Apoi ne ocupam de cele 3 albusuri. Se mixeaza la viteza medie cu putina sare si zeama de lamie pana cand se formeaza varfuri moi apoi se adauga treptat zaharul (35g) si se mixeaza crescand viteza inca 3-4 minute pana cand se intareste.

Atentie sa nu o taiati, neavand zahar prea mult, este foarte instabila si se poate taia daca este mixata prea mult. Spuma de albusuri se incorporeaza pe rand in crema de ciocolata pana cand nu mai sunt urme vizibile de albus. Compozitia se toarna in vase lasand cam o treime din vas gol pentru ca se va umfla. Se coc in cuptorul incins la 190 grade C pentru 20 minute fara a deschide cuptorul. Pentru a fi mai usor de manevrat se pot aseza pe o tava de copt.


2. Care a fost cel mai neobisnuit desert pe care l-ai pregatit pana acum?
Hmm, greu de spus. Am incercat diverse combinatii ciudate de gusturi de-a lungul timpului: macarons umplute cu diverse creme aromatizate cu rozmarin, busuioc, ciocolata cu chili, ghimbir sau piper, insa cea mai neobisnuita trebuie sa fie ingehtata de vanilie cu infuzie de ciolan afumat (cum am vazut intr-o emisiune, “Unique eats”) si a trebuit sa incerc neaparat. Am descoperit ca exista un echilibru foarte fin intre aroma de vanilie si cea de carne pentru a obtine intr-adevar un desert delicios.


3. Esti adepta combinatilor "imposibile", gen frisca cu muraturi, capsuni cu vinete etc.?
In general, daca vreau sa incerc niste combinatii mai inedite de gusturi, o fac in cantitati mici, doar pentru mine, ca sa nu irosesc prea multe resurse, dar incerc sa nu imi provoc singura greata. Recunosc ca cele mentionate de tine nu le-am testat inca si imaginandu-mi gusturile astea combinate nu stiu daca ma tenteaza s-o fac prea curand.


4. Colegilor de serviciu le-ai gatit ceva? Si care au fost reactiile lor?
De gatit mai putin, in schimb am facut un obicei din a pregati dulciuri pentru zilele lor de nastere, reactia cea mai frecventa fiind “iar ai adus prea putine!!!”, indiferent cate tavi le-as duce. Prajiturile dispar repede si uneori nu apuc nici eu sa le gust. Si “Pavlova cu crema de vanile” a pornit tot de la un coleg pentru care am pregatit o versiune pentru 12 persoane. Au laudat-o atat el, cat si toata gasca lui in asa hal incat mi-au dat incredere sa o pregatesc si pentru Masterchef.


5. Din tot ce se intampla la "MasterChef", ce ti se pare cel mai greu?
MasterChef mi-a depasit orice asteptare, inclusiv in ceea ce priveste dificultatea. Personal, cel mai greu de indurat este tensiunea dinaintea fiecarei probe, respectiv presiunea de-a fi creativa sub stresul pe care il implica emisiunea si exigentele chefilor.


6. Ce nu ai gati si, in acelasi timp, nu ai gusta niciodata, indiferent de circumstante?
Nu as vrea sa numesc ceva foarte dezgustator, dar nu as gati si nici nu as gusta vreodata Balut, embrion de rata, care se fierbe si se serveste in coaja cu diverse condimente sau sosuri, traditional in diverse parti din Asia.
 

Gallery

Share

Citește și

Ultimele articole

Top citite

Cele mai recente videoclipuri din emisiune MasterChef

Articole pentru emisiune MasterChef

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni