Zoia Alecu, în mare formă de ziua ei. Cântăreața sărbătorește și 45 de ani de la debutul în muzică

Zoia Alecu, în mare formă de ziua ei. Cântăreața sărbătorește și 45 de ani de la debutul în muzică
Citeste mai mult despre: Zoia Alecu, muzica folk, Om bun,
Autor: Dan Brumar
Data: 10 Ianuarie 2019
O cântăreață din generația lui Nicu Alifantis, alături de care debuta la Cenaclul Flacăra, Zoia Alecu a fost vreme de 45 de ani fidelă muzicii de calitate.

Pe 10 ianuarie, Zoia Alecu împlinește 63 de ani. Artista, care și-a dedicat toată viața muzicii nepieritoare, are planuri mari și în 2019. Cântăreața de muzică folk și rock, care este și o textieră prodigioasă, a declarat pentru PROTV.RO că lucrează la un nou album.

„M-am întors de curând de la copiii mei care locuiesc în Olanda şi îmi pun ordine, cumva, în gânduri şi planuri, pentru că am mereu planuri şi chestii pe care vreau să le fac. Mă simt foarte bine la cei 63 de ani, am spirit tânăr, cum zicea Moţu Pittiş”, dezvăluie Zoia Alecu, un artist care continuă să compună muzică, atât pentru ea, cât și pentru alți cântăreți.

În 2019, Zoia Alecu ar putea lansa un nou album, iar acum lucrează intens la el. „Da, continui să scriu versuri şi să compun pentru mine şi pentru un viitor album. Dar scriu versuri pentru mulţi dintre colegii mei artişti, indiferent de genul muzical ales de ei. Am peste 300 de cântece pentru care am scris versurile, cântece ce aparţin altor colegi artişti”. 

Zoia Alecu a debutat în 1973 ca artistă solo, fiind una dintre primele artiste de muzică folk autohtonă. În acel an este introdusă în atmosfera inegalabilă a renumitului Club A de cântărețul și instumentistul Doru Stănculescu. Câteva luni mai târziu ajunge să cânte în cadrul Cenaclului Flacăra, debutând alături de un alt artist legendar, Nicu Alifantis. Artista continuă să susțină concerte, unde descoperă mulți tineri care iubesc muzica ei.

„Ultimul concert a fost în luna decembrie şi a fost şi aniversarea de 45 de ani de carieră. 45 de ani de muzică de poveste. Cu mii de concerte, cu prieteni extraordinari, cu public excepțional, cu mii de kilometri parcurşi, concerte atât în ţară, cât şi în străinătate. Am concerte o dată pe lună în Bucureşti, plus concerte prin ţară. Am cântat alături de colegii mei, pe scena Sălii Palatului, la Remember Cenaclul Flacăra, dar şi la Galele Folk Om bun. Ambele concerte au umplut la refuz Sala Palatului. În rest, vedem ce ne rezervă viitorul”, mărturisește Zoia Alecu.

Cântăreața spune că e un observator al peisajului muzical de la noi, pe care îl consideră „foarte amestecat”. „Nu știu dacă avem chiar o industrie muzicală, dar muzica schimbă oamenii, îi ajută să fie mai deschişi, mai buni şi cred că asta contează. Cred că este loc pentru orice tip de muzică, atâta timp cât este armonioasă, cu versuri care să spună ceva.”

După ce s-a lansat cântând muzică folk, pentru Zoia Alecu a urmat o perioadă petrecută în universul muzicii rock. În 2006 revine la „prima ei dragoste”, lansând primul ei album solo. În ciuda acestei scurte „schimbări de macaz”, artista nu consideră că a părăsit vreodattă muzica folk.

„Cred că nu am plecat niciodată din folk, nu cu sufletul, e prima dragoste muzicală. Nu am mai cântat folk o perioadă, pentru că prietena mea Crina Mardare m-a invitat să fiu parte din trupa Sfinx, iar aproape 20 de ani am avut turnee în toată Europa cu trupa. M-a ajutat enorm din punct de vedere profesional să cânt într-o trupă, mi-am dezvoltat auzul armonic”. 

Cine mai ascultă azi folk? 

„Vă pot spune că la concertele mele sunt foarte mulţi tineri, de la 16 ani şi până la cei de vârsta a treia. Mă bucur mult când văd tineri care ascultă şi vor să cânte la un instrument, tineri care ascultă folk şi vin la concerte”, spune Zoia Alecu.

Sfârșitul formației Sfinx se transformă în începutul unei noi experiențe memorabile, odată cu crearea trupei Sfinx Experience, proiect lansat de bateristul de a Sfinx, Mișu Cernea. Succesul pe care l-a cunoscut peste hotare i-a adus o ofertă din partea casei de discuri EMI, însă pentru asta ar fi trebuit să renunțe la colaborarea cu Sfinx Experience. Zoia Alecu a refuzat această ofertă.

În 2006, Zoia Alecu a lansat primul album solo, Vino aici, cu sprijijul producătorului Ovidiu Komornyik și al casei sale de discuri. Din acel moment, Zoia Alecu continuă să lucreze cu Komornyik, reușind să mai scoată încă trei albume: Cărări de maci (2009), Printre lupi (2012), Să ierți (2015).

Este o bunică foarte fericită

Zoia Alecu are un băiat, Ionuț, care e stabilit în Olanda. Acesta e căsătorit și are o fetiță pe nume Meda, care e bucuria cea mare a bunicii Zoia Alecu.

„Îmi iau rolul de bunică în serios, am o relaţie excelentă cu nepoţica mea, Meda, suntem cele mai bune prietene. Ea spune că sunt partenerul ei preferat de joacă. Cântăm şi dansăm împreună, eu mă pun la mintea ei şi e tare bine când suntem împreună. Ţin foarte mult la viaţa mea privată şi nu am să discut mai mult de atât”, ne-a spus Zoia Alecu.

FULLSCREEN
Zoia Alecu, în mare formă de ziua ei. Cântăreața sărbătorește și 45 de ani de la debutul în muzică
  • /Vezi episoade in intregime pe

STIRILEPROTV.RO

Mai mult pe STIRILEPROTV.RO