Ce faci dacă prezinți simptome specifice infectării cu noul coronavirus

Ce faci dacă prezinți simptome specifice infectării cu noul coronavirus
Citeste mai mult despre: coronavirus, COVID-19, gripa, simptome, tuse,
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 24 Martie 2020
Data actualizare: 24 Martie 2020
Românii care prezintă simptome de răceală sau gripă (tuse, febră, dificultăți în respirație) pot fi infectați cu coronavirus dacă au intrat în contact cu persoane bolnave. Iată ce trebuie să faci când apar primele semne!

Deși nu toate cazurile de COVID-19 sunt simptomatice, ceea ce înseamnă că poți avea boala și fără să știi, primele semne care apar sunt cele specifice unei viroze sau gripe normale - tuse, febră, dificultăți în respirație

În acest caz NU suna la 112, ci ia legătura cu medicul de familie, căruia îi descrii situația! Medicul de familie va urma un protocol strict, în urma căruia va încerca să identifice dacă simptomele indică sau nu prezența virusului. În această etapă este foarte important:

  • Să fii sincer cu medicul tău de familie și să-i spui dacă ai călătorit în ultimele 14 zile în zone de carantină sau dacă ai intrat în contact cu persoane care au venit din alte țări. Detalii despre zonele roșii și galbene pot fi obținute AICI, accesând „Lista regiunilor și localităților din zona roșie și zona galbenă cu transmitere a COVID-19”, actualizată periodic.
  • Să rămâi în casă, izolat, până când se vor lua măsuri pentru combaterea răspândirii virusului, dacă îl ai. În cazul în care sunteți mai mulți membrii în familie, trebuie să rămâneți izolați împreună și să-i protejați pe cei din afară (vecini, prieteni, alte rude).

Dacă nu ai un contact al medicului de familie, sună la Direcția de Sănătate Publică din localitatea/județul de domiciliu și descrie simptomele. De acolo vei primi instrucțiuni pentru evitarea ieșirilor din casă.

Dacă situația o impune, medicii de la DSP vor trimite la domiciliu o echipă pentru efectuarea unui test pentru coronavirus. Toți membrii echipei vor purta măști medicale, mănuși și combinezoane de protecție. Până la aflarea rezultatului, ești obligat să rămâi la domiciliu.

FOTO: Getty Images

Dacă ai nevoie de aprovizionare cu alimente în acest timp, nu ieși la cumpărături! Sună o persoană apropiată și roag-o să-ți lase cumpărăturile la ușă!

Citește și: Mituri despre coronavirus, spulberate de specialiști. Ce se întâmplă cu virusul odată cu încălzirea vremii

În cazul în care încalci regimul autoizolării la domiciliu riști o amendă de până la 20.000 de lei, precum și dosar penal în cazul în care contribui la răspândirea virusului.

În situația unui test pozitiv, transferul către spital se va realiza în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare.

Când trebuie să te temi dacă ai luat virusul

Virusul poate fi răspândit inclusiv de oameni aparent sănătoși, care nu au cunoștință de faptul că sunt purtători ai noului coronavirus. De aceea, este vital să eviți ieșirile din casă dacă nu sunt justificate de o urgență (cumpărături, urgență medicală, serviciu).

Citește și: A apărut aplicația care îți spune dacă ai fost expus la coronavirus. Cum funcționează


FOTO: Inquam Photos/Alberto Groșescu

Persoanele care sunt infectate cu noul coronavirus duc pe picioare diferit boala provocată de acesta. Cei care sunt perfect sănătoși și au un sistem imunitar care le permite să se lupte cu infecțiile, vor face forme ușoare de COVID-19. Ei pot trece repede peste această boală, cu schemele de tratament disponibile în prezent în sistemul medical românesc.

Însă, persoanele care au un sistem imunitar slăbit și suferă de boli cornice (în mod special vârstnicii) vor face forme mai grave ale boli, care pot fi fatale.

Însă, și unii și alții pot transmite mai departe boala, scoțând din activitate persoane care ar fi putut să fie lângă familiile lor sau la locul de muncă (medici, polițiști, jandarmi, pompieri).

Detalii suplimentare despre coronavirus și modul în care se răspândește poți afla dacă apelezi linia verde 0800.800.358. Atenție! Această linie telefonică este DOAR pentru informare, nu pentru urgențe.

Dacă ai o urgență, medicală sau de altă natură, sună la 112!

Fotografii: Inquam Photos/Getty Images/Shutterstock/Pexels

Vezi și VIDEO: #StaiAcasă – Arată că-ți pasă! Daria Pentelie - Profu
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies