CEDO, decizie finală în cazul vaccinării obligatorii: „Poate fi necesară într-o societate democratică”

CEDO, decizie finală în cazul vaccinării obligatorii: Poate fi necesară într-o societate democratică
Vaccinarea copiilor în prima parte a vieții îi protejează de boli grave precum poliomielita. FOTO: Getty Images
Autor: Dan L. Brumar
Data publicarii: 09 Aprilie 2021
Data actualizare: 09 Aprilie 2021
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că vaccinarea obligatorie nu încalcă drepurile indivizilor și că poate fi necesară într-o societate democratică.

În plină pandemie de Covid-19, perioadă în care vaccinurile înregistrează un declin de încredere, CEDO a emis o decizie care îi va nemulțumi și mai mult pe antivacciniști. Verdictul a venit în urma unei plângeri înregistrate de câteva familii din Cehia cu privire la obligativitatea vaccinării copiilor lor înainte de începerea ciclului primar de școală.

În sesizarea adresată Curții se arată că statul ceh încalcă drepturile și libertățile omului în ceea ce privește viața privată. Însă, CEDO nu le-a dat dreptate și a dispus că măsurile luate de state în direcția instituirii vaccinării obligatorii „pot fi necesare într-o societate democratică”.

Obiectivul trebuie să fie acela ca orice copil să fie protejat împotriva bolilor severe, prin vaccinare sau în virtutea imunității de turmă”, se arată în decizie, conform euronews.com.

În Cehia, vaccinarea copiilor împotriva unor boli ale copilăriei este obligatorie la grădiniță. Excepție fac cazurile în care copiii au interdicție medicală pentru a face aceste vaccinuri. Totuși, copiii nu pot fi excluși din învățământ dacă au ajuns în clasa I și nu au fost vaccinați.

Vaccinarea obligatorie în Europa

În România, vaccinarea copiilor înainte de a intra în școală nu este obligatorie, ci recomandată. Un proiect de lege, adoptat de Senat, dar aflat încă în lucru în Camera Deputaților, prevede amenzi de la 1.000 la 10.000 de lei pentru părinții care nu merg la cursuri de informare referitoare la beneficiile vaccinării copiilor.

Întrebat dacă decizia CEDO poate determina autoritățile române să facă vaccinarea anti-Covid obligatorie, coordonatorul campaniei de vaccinare din Covid-19 a răspuns negativ.

Nu este cazul de acest lucru. Nici nu a fost pus în discuţie acest aspect vreodată. În România, repet, vaccinarea este gratuită, este voluntară şi se face cu vaccinuri autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului”, a precizat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Alte state europene au luat decizii ferme împotriva celor care refuză imunizarea copiilor în fața unor boli grave.

  • Germania: autoritățile au instituit obligativitatea vaccinării tuturor copiilor împotriva pojarului. Cei care refuză sunt amendați cu până la 2.500 de euro.
  • Franța: toți copiii trebuie să fie vaccinați împotriva difteriei, tetanosului și poliomielitei. În 2007, Franța a introdus obligativitatea vaccinării împotriva tuberculozei. Cei care refuză sunt amendați.
  • Italia: vaccinarea copiilor este obligatorie pentru protejarea lor de poliomielită, difterie, tetanos, hepatita B, haemophilus influenzae B (bacterie responsabilă de cazuri grave de pneumonie), pojar, rubeolă, oreion, tuse convulsivă și varicelă. 

Pe VOYO.RO poți urmări emisiunile preferate cu 24 de ore în avans! Vezi și noua ofertă de filme și seriale, doar pe voyo.ro!

Fotografii: Getty Images

Vezi și VIDEO: Vaccinarea antigripală, o necesitate? Ce spune medicul Carmen Pavelescu
VIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!