(P) 6 investigații necesare pentru depistarea cancerului la sân

(P) 6 investigații necesare pentru depistarea cancerului la sân
Data publicarii: 30 August 2021
Data actualizare: 30 August 2021
Dacă medicul specialist, în urma consultului și a efectuării anamnezei, consideră că trebuie făcute investigații mai amănunțite pentru a elimina posibilitatea unui diagnostic de cancer mamar, pacienta trebuie să știe că acest lucru nu înseamnă automat că are cancer.

Este doar o modalitate prin care medicul vrea să se asigure că s-au făcut toate investigațiile tocmai pentru a exclude un asemenea diagnostic. Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul are nevoie de cât mai multe informații, care să permită stabilirea unui diagnostic precis. 

Cancerul de sân poate fi clasificat în funcție de natura sa:

  • cancer de sân neinvaziv: este o leziune premalignă. Nu este încă o formațiune canceroasă, dar se poate dezvolta în acest sens. Celulele canceroase nu s-au răspândit încă la nivelul țesutului sănătos al sânului.
  • cancer de sân invaziv: este cancerul care s-a extins deja. Acest tip de cancer se poate și el clasifica în funcție de cât de avansată este boala: cancer de sân în stadiu incipient, cancer de sân avansat local, cancer de sân metastatic, cancer de sân avansat.

Iată care sunt investigațiile pe care le poate recomanda un medic pentru a confirma sau infirma un diagnostic de cancer mamar:

anamneza: medicul trebuie să știe, de la bun început, dacă pacienta a mai avut probleme la sân, care au fost aceste probleme, dacă s-au rezolvat. De asemenea, medicul va dori să știe dacă au existat cazuri de cancer mamar în familia pacientei. La fel de importante sunt și simptomele care au adus-o la medic, de când au apărut acestea, dacă s-au agravat în timp.

mamografia: este o examinare radiologică a sânilor. Mamografia este recomandată femeilor care au trecut de 40 de ani, dar și celor care au simptome precum: nodul mamar, modificări ale aspectului pielii sânului, scurgeri mamelonare, alte modificări la nivelul sânilor.

ecografia mamară: analiza de ecografie mamară este una dintre cele mai importante metode de investigare mamară. Cu ajutorul unui ecografaparat special care funcționează pe bază de unde ultrasonicesonore, medicul creează imagini detaliate (ecografiei) ale sânilor. 

RMN mamar: este cel mai adesea recomandat pacientelor care sunt purtătoare de gene BRCA1 sau BRCA2. Este un lucru cunoscut că pacientele care prezintă aceste mutații au un risc crescut de cancer de sân și nu numai.

biopsia cu examinarea histopatologică a țesutului biopsiat: biopsia este de foarte mare ajutor pentru stabilirea cu precizie a diagnosticului. Biopsia este o procedură prin care medicul recoltează o probă din țesutul cu probleme, care este ulterior trimisă la laborator unde este analizată de medicul anatomopatolog. Acesta este specialistul care realizează examenul histopatologic al țesuturilor.

În concluzie

Investigațiile necesare pentru depistarea cancerului mamar sunt:

  • Mamografia;
  • Ecografia mamară;
  • RMN;
  • Biopsia mamară;

Important de reținut!

Nu toate pacientele au nevoie de toate aceste investigații. Medicul specialist este cel care decide care sunt testele și investigațiile de care are nevoie pentru a stabili un diagnostic corect. 

Foto: ShutterstockVIDEO PROTVPLUS.RO
STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies
Don’t miss out on our news and updates! Enable push notifications
Get notifications about important news!