(P) Ce piese de mobilier nu trebuie să-ți lipsească din dormitor

(P) Ce piese de mobilier nu trebuie să-ți lipsească din dormitor
Autor: Maria Rusu
Data: 30 Septembrie 2020
Dormitorul, locul unde ne odihnim după o zi încărcată, trebuie să fie un spațiu care să îmbie la relaxare. De aceea, alegerea pieselor de mobilier necesare aici contează foarte mult. Este important să ne creăm un loc aerisit, curat și nu prea încărcat, pentru a ne oferi liniștea și condițiile de somn de care avem nevoie. 

Deși anumite obiecte sau decorațiuni sunt opționale și le alegem pentru a oferi un design unitar în încăpere, există câteva piese de mobilier indispensabile în dormitor. 

Patul

Indiferent dacă e simplu sau matrimonial, patul este principala piesă de mobilier din această încăpere, pentru că, până la urmă, dormitorul este spațiul amenajat pentru odihnă. În funcție de dimensiunea camerei și de necesitățile tale, ține cont de câteva aspecte importante atunci cand faci alegerea patului în dormitor:

  • În primul rând, nu face rabat la calitatea saltelei. Pentru a-ți asigura o poziție corectă a corpului în timpul somnului, este bine să alegi fie o saltea cu spumă de memorie, fie o saltea de înaltă densitate. Chiar dacă investiția inițială este un pic mai mare, vei vedea, în timp, că a meritat.
  • Alege lenjeria de pat și obiectele decorative - cum sunt pătura sau pernele decorative - din materiale plăcute la atingere, care să nu irite pielea. 
  • Dacă spațiul permite alegerea unui pat matrimonial, plasează-l astfel încât să existe spațiul liber de ambele părți ale sale, pentru comoditate de mișcare. 

Șifonierul

Dacă nu dispui de un dressing separat, alege șifonierul (dulapul) din dormitor în același ton cu restul mobilierului, mai ales atunci când camera este de dimensiuni mici, ca să creezi un ansamblu unitar. 

În plus, în cazul camerelor mici, este important să alegi un sifonier cât mai înalt, apropiat de baza tavanului, pentru a profita la maxim de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Dacă nu ai optat deja pentru acest tip de dulap, folosește-te de numeroasele variante de cutii sau coșuri de depozitare pe care le găsești online sau în magazinele de bricolaj, pentru a păstra lucrurile în ordine și a profita cât mai mult de spațiul existent. 

Tot pentru a crea ideea de spațiu mai mare, alege, dacă e posibil, un șifonier cu uși glisante și acoperite cu oglinzi.

Noptierele

Noptierele au rolul de a avea la îndemână și a depozita obiectele mici de care avem nevoie înainte de somn sau imediat după trezire: ceasul, telefonul, un pahar cu apă. 

Dacă spațiul permite, folosește două, plasate de-o parte și de alta a patului, ca să echilibrezi vizual aspectul încăperii. Un alt truc în acest sens este să folosești perechi de piese sau de accesorii, de exemplu un set de două tablouri sau canvasuri pe perete, care să acopere cam o treime din suprafața acestuia. 

În privința noptierelor, un efect interesant este să le alegi identice, pentru simetria în încăpere, dar diferite ca stil de restul mobilierului. Poți opta, de exemplu, pentru două piese viu colorate ori cu aspect antichizat. 

Dacă, în schimb, ai doar o singură noptieră în dormitor, adaugă un detaliu interesant, cum ar fi o lampă vintage sau alt obiect cu un design deosebit. Fie că le vei alege moderne sau tradiționale, designul diferit față de cel al patului va reuși să le scoată pe fiecare dintre acestea mai bine în evidență. 

Ca să „legi” totul din punct de vedere cromatic, folosește-te de alte obiecte decorative cum sunt covorul, păturile sau pernele de pe pat.

Opțional o banchetă, un fotoliu sau măsuța de machiaj

Alte piese elegante pe care le poți adăuga în dormitor, de data aceasta diferite față de cele strict utile sau obișnuite, sunt:

  • o banchetă la capătul patului, dacă spațiul permite, ce poate avea rol decorativ dar și funcțional, de depozitare (dacă e tip ladă)
  • un fotoliu, dacă-ți place să citești înainte de somn. Vei avea, astfel, propriul colț de lectură, mai ales dacă îl accesorizezi cu un lampadar special, cu lumină caldă și cu o formă interesantă.
  • o consolă decorativă cu oglindă este o altă piesă de mobilier utilă, dar și deosebită ca design, care va da un plus de șarm încăperii. O poți folosi pe post de măsuță de toaletă, pentru că vei avea la dispoziție toate instrumentele de machiaj și de îngrijire de care ai nevoie, sau doar pentru decor. Ține cont de faptul că obiectele de design de acest tip au revenit, din nou, în trend și pot fi adaptate cu ușurință diferitelor nevoi dintr-un spațiu modern de locuit. 

Nu uita de câteva decorațiuni interesante, cum ar fi un lampadar, un covor cu motive haioase sau un tablou mic, dar pe care să îl privești cu plăcere. 

În fond, dormitorul este locul în care te trezești dis-de-dimineață și îți începi ziua, de aceea, este important nu doar să fii înconjurat de obiectele necesare ci și să-ți facă plăcere utilizarea lor.

FULLSCREEN
(P) Ce piese de mobilier nu trebuie să-ți lipsească din dormitor
  • /VIDEO PROTVPLUS.RO


STIRILEPROTV.RO
Mai mult pe STIRILEPROTV.RO
Modifică setările cookies