• PRO TV
  • (P) Lift sau scară rulantă: ce soluţie este mai bună într-un centru comercial?

(P) Lift sau scară rulantă: ce soluţie este mai bună într-un centru comercial?

(P) Lift sau scară rulantă: ce soluţie este mai bună într-un centru comercial?

Scările rulante nu lipsesc din arhitectura aeroporturilor, staţiilor de metrou, gărilor supraetajate sau a clădirilor administrative.

În astfel de locuri, există chiar prevederi legale pentru instalarea acestor dispozitive, care să ajute la deplasarea facilă a persoanelor, dar şi la o evacuare mai uşoară în caz de pericol. În ceea ce priveşte spaţiile comerciale, instalarea scărilor rulante se numără între strategiile de marketing. Scara rulantă din centrul comercial are numeroase avantaje care o diferenţiază detaşat de concurenţii direcţi: scările tradiţionale şi liftul. Brandul mpfima.ro recomandă o serie de scări rulante pentru trafic normal sau intens, precum şi un dispozitiv de trotuar rulant, ideale pentru centre comerciale, aeroporturi, staţii de tren sau metrou.

Deplasarea comodă între etaje

Principalul scop al scărilor rulante este deplasarea persoanelor. Pentru spaţiile aferente mijloacelor de transport în comun, scările rulante au marele avantaj de a transporta un număr mare de persoane pe verticală, pe distanţa unuia sau mai multe niveluri. Deplasarea cu uşurinţă şi fără efort a persoanelor între etaje le oferă acestora prilejul să urmărească magazinele spre care se îndreaptă şi ofertele expuse în vitrine. În plus, într-un magazin se presupune că oamenii se deplasează cu bagaje constând în cumpărături, aşadar urcarea pe scările tradiţionale ar fi un efort în plus. În ceea ce priveşte deplasarea pe orizontală, soluţia optimă este trotuarul rulant, dar acesta este necesar în special în gările mari sau în aeroporturi.

O soluţie de mişcare fără efort

Faptul că oamenii se aşează pe partea dreaptă a treptelor şi se deplasează fără niciun pic de efort, lăsând locul din stânga liber pentru cei care se grăbesc şi doresc să urce într-un ritm superior mecanismului scării rulante, este şi o măsură de siguranţă, deoarece riscul îmbulzelilor şi al accidentelor este mult mai scăzut decât în cazul scărilor tradiţionale. Acelaşi lucru îl face şi liftul de persoane, dar fluxul pe care îl poate deservi este mult mai mic. În plus, se creează aglomeraţie pentru aşteptarea liftului în faţa cabinei. Aceste principii se aplică şi în cazul centrelor comerciale. De asemenea, locurile care au instalate scări rulante sunt mult mai primitoare cu persoanele care simt un disconfort, deoarece acest tip de deplasare implică un efort fizic minim. Pentru persoanele cu dizabilităţi, reglementările în domeniu impun instalarea de dispozitive speciale.

Instrumente de ghidare a persoanelor

Locurile în care se instalează scările rulante sunt gândite de arhitecţi încă din faza de proiect a clădirii. În cazul aeroporturilor, gărilor sau staţiilor de metrou din marile oraşe europene, acestea sunt amplasate strategic pentru descongestionarea fluxului de pasageri. Cu ajutorul scărilor rulante, traseele sunt mult mai bine stabilite, iar oamenii sunt ţinuţi în mişcare ordonat, evitându-se aglomeraţia excesivă pe peroane. Într-un mod asemănător sunt gândite şi scările rulante din centrele comerciale. Acestea fac parte din planul de evacuare eficientă şi sunt gândite să vină în ajutorul oamenilor aflaţi în magazin în timpul unui potenţial pericol. De asemenea, pot ajuta la orientarea clienţilor către anumite magazine, către zona de restaurante sau cinema, către parcare sau către ieşire.

Funcţionare în funcţie de fluxul pasagerilor

Scările rulante sunt alimentate electric. Viteza de deplasare însă poate fi ajustată în funcţie de numărul de utilizatori. În locurile foarte aglomerate, viteza scărilor rulante este scăzută, pentru a nu aduce foarte des un număr mare de persoane. Intervalul mai mare de deplasare între niveluri permite îndepărtarea celor care au ajuns deja la etajele superioare sau inferioare şi creează loc pentru pasagerii care urcă sau coboară. Viteza poate fi ajustată la un nivel mai mare atunci când este nevoie de eliberarea unui spaţiu foarte aglomerat, în condiţiile în care etajele către care se deplasează scările sunt mai libere. O funcţie foarte utilă pentru centrele comerciale este modul de economisire a energiei în perioadele liniştite. Atunci când nu au utilizatori, scările rulante se opresc, fiind acţionate automat de senzori în momentul în care se apropie o persoană.

Instalarea scărilor rulante în centrele comerciale este o soluţie pentru eficientizarea şi fluidizarea deplasării persoanelor. Oamenii se pot orienta mai uşor de la un etaj la altul şi nu resimt efortul urcării sau coborârii treptelor nici măcar atunci când au bagaje de cumpărături.

Parteneri editoriali

Share

Videoclipuri cu știri

Citește și

Ultimele articole

Top citite

L-ai pierdut la TV

Articole știri

Episoade noi acum pe VOYO

7 zile înainte de TV • fără reclame • oricând

Top emisiuni